268
Ο Κίριλ Πέτκοφ (αριστερά) καλωσορίζει τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Σόφια | REUTERS/Spasiyana Sergieva

Σόφια: Θερμό κλίμα στη διακυβερνητική διάσκεψη Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 18:30
Ο Κίριλ Πέτκοφ (αριστερά) καλωσορίζει τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Σόφια
|REUTERS/Spasiyana Sergieva

Σόφια: Θερμό κλίμα στη διακυβερνητική διάσκεψη Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 18:30

Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, συμφώνησαν για το πλαίσιο λειτουργίας των μικτών ομάδων εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν την Τρίτη, στη Σόφια.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν συμφωνήσει για την σύσταση τεσσάρων μικτών ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ομάδες αυτές αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών-επικοινωνιών, της εκπαίδευσης και πολιτισμού και τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και πράσινων πολιτικών.

Οι Πέτκοφ και Κοβάτσεφσκι, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Κοβάτσεφσκι στη Σόφια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας. Από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και 13 υπουργοί της κυβέρνησής του, ενώ από πλευράς Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός  και ανάλογος αριθμός υπουργών της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Κοβάτσεφσκι και η αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας ταξίδεψαν χθες στη Σόφια και έγιναν δεκτοί με όλες τις ανώτατες κρατικές και στρατιωτικές τιμές, σε ξεχωριστή τελετή που οργανώθηκε από την βουλγαρική κυβέρνηση και τον Πέτκοφ στην πλατεία Αλεξάντερ Νέφσκι.

Η Βουλγαρία εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεών τους.

Η επίσκεψη του Κίριλ Πέτκοφ την περασμένη Τρίτη στα Σκόπια και η σημερινή διακυβενητική διάσκεψη Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια έχουν χαρακτηριστεί ως προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου και αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News