227
Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, υπογράφει την αίτηση της χώρας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Μάιο | TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

«Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες Φινλανδίας και Σουηδίας με Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 16:50
Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, υπογράφει την αίτηση της χώρας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Μάιο
|TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

«Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες Φινλανδίας και Σουηδίας με Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 16:50

Οι συνομιλίες της Σουηδίας με την Τουρκία σχετικά με το ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο, δήλωσε την Τρίτη η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, ενώ ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο υποστήριξε πως υπάρχει πλέον κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο και μια λύση μπορεί να υπάρξει κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, δήλωσε η Αν Λίντε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να συμβεί σήμερα κάτι θετικό, όμως μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Λίντε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Στην περίπτωση αυτή, θα δείξουμε υπομονή και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες ακόμη και μετά τη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε η υπουργός.

Εξάλλου, ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε την Τρίτη, πριν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, πως υπάρχει τώρα «κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση» ανάμεσα στη Φινλανδία και την Τουρκία.

Ο Νιινίστο πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιδρά ο Ερντογάν.

«Η γενική άποψη είναι ότι οι συνομιλίες πήγαν κάπως καλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανόηση αυξήθηκε κάπως και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα σε διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση του ίδιου με τον Ερντογάν, που είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News