523
Στις 15 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν εξεφώνησε λόγο σε εκκλησία των βαπτιστών, στην Ατλάντα, εν όψει των εκδηλώσεων της Ημέρας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ | REUTERS/Joshua Roberts

Οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 19:14
Στις 15 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν εξεφώνησε λόγο σε εκκλησία των βαπτιστών, στην Ατλάντα, εν όψει των εκδηλώσεων της Ημέρας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
|REUTERS/Joshua Roberts

Οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 19:14

Την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του πάστορα και αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Μιλώντας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε εκκλησία βαπτιστών στην Ατλάντα της Τζόρτζια την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στο πρόσωπό του και συγχρόνως είπε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να βλέπουν την παρακαταθήκη του όχι μόνο από την πολιτική πλευρά της, αλλά και από τη ηθική.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τον αγώνα του Κινγκ κατά των φυλετικών διαιρέσεων και της αδικίας εκφωνώντας κήρυγμα στην εκκλησία έπειτα από πρόσκληση του πάστορά της. «Βρίσκομαι εδώ σε κρίσιμη καμπή για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο» είπε ο Μπάιντεν. «Επιλέγουμε δημοκρατία και όχι απολυταρχία» συνέχισε. Και τόνισε ότι ναι μεν ο Κινγκ εργάστηκε για τα δικαιώματα ψήφου, όμως «καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε ότι η αποστολή του ήταν πιο βαθιά, ήταν πνευματική και ηθική».

Και έκλεισε ως εξής τον λόγο του: «Η μάχη για την ψυχή αυτού του έθνους είναι αιώνια. Είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ ελπίδας και φόβου, καλοσύνης και σκληρότητας, δικαιοσύνης και αδικίας. Ο Κινγκ μας υπενθυμίζει ότι όλοι, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, είμαστε δεμένοι από τη μοίρα».

Με αφορμή την αμερικανική εθνική γιορτή για τον Κινγκ, η Corriere della Sera έγραψε για το ιστορικό των γιορτών που σχετίζονται με το φυλετικό ζήτημα των ΗΠΑ και σημείωσε ότι κάποιες Πολιτείες της Ντίξιλαντ, όπως το Τένεσι, αλλά και ορισμένες άλλες, πολύ κοσμοπολίτικες και πλούσιες όπως η Φλόριντα, γιορτάζουν σήμερα τον Κινγκ, όμως σε άλλη ημερομηνία γιορτάζουν και τον Ρόμπερτ Εντουαρντ Λι, στρατηγό των δουλοκτητικών δυνάμεων του Νότου κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Λι και Κινγκ γεννήθηκαν με διαφορά 122 χρόνων, ο πρώτος στις 19 Ιανουαρίου και ο δεύτερος στις 15 Ιανουαρίου. Η πρώτη Πολιτεία που γιόρτασε τον στρατηγό Λι, το μακρινό 1889, ήταν η γεννέτειρά του Βιρτζίνια. Κατόπιν, το 1904, επελέγη μία ημερομηνία κοινού εορτασμού της μνήμης και του Λι και του στρατηγού των Νοτίων Τόμας Τζόναθαν Τζάκσον. Οταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1983, κήρυξε την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου «Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», η Βιρτζίνια αποφάσισε να συμπτύξει τις γιορτές και καθιέρωσε την μάλλον απίθανη ημέρα Λι-Τζάκσον-Κινγκ.

Η Αλαμπάμα, το Μισισίπι, η Λουιζιάνα, η Βόρεια Καρολίνα και το Αρκανσο συνέπτυξαν τις γιορτές ώστε να αποφευχθούν δύο αργίες τον ίδιο μήνα. Το 2000 η Βιρτζίνια χώρισε τον Κινγκ από τους δύο στρατηγούς της Ντίξι και το 2020 ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ κατήργησε εντελώς την Ημέρα Λι-Τζάκσον, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γιορτάζεται «μια χαμένη υπόθεση».

Υπήρξαν προσπάθειες να δοθεί στον Λι διαφορετική ημέρα στην Αλαμπάμα και στο Μισισίπι, αλλά απορρίφθηκαν από τα τοπικά κοινοβούλια. Η Λουιζιάνα κατάργησε την Ημέρα του Λι πέρυσι, καθώς και την Ημέρα Μνήμης της Συνομοσπονδίας (των Νοτίων), με απόφαση του κοινοβουλίου της. Ο τοπικός Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζέι Λινό χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και απόδειξη ότι «η Λουιζιάνα είναι έτοιμη να κάνει το σωστό όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

Η Αλαμπάμα πρωταγωνίστησε στη ζωή του Κινγκ. Εκεί έγιναν οι τρεις πορείες από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι, το 1965, και εκεί καταγγέλθηκαν οι διακρίσεις εις βάρος των μαύρων. Την Αλαμπάμα αφορούν και πολλά από τα γραπτά που άφησε ο Κινγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...