374
Ο Μαρκ Μίλι σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, τον Νοέμβριο | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς για μεγάλη αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 14:15
Ο Μαρκ Μίλι σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, τον Νοέμβριο
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς για μεγάλη αντεπίθεση

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 14:15

Σε νέο στάδιο μπήκε από την Κυριακή η εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, με στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Περίπου 500 ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε εκπαιδευτική βάση στη Γερμανία, συμμετέχοντας στο προηγμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Αμερικανών, το οποίο θα διαρκέσει πέντε με έξι εβδομάδες.

Οπως ανέφερε η Washington Post, η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη συνολική αξιοποίηση όπλων όπως τανκς, πυροβολικό, οχήματα μάχης και άλλα, σχεδιασμένη έτσι ώστε να καταφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα κατά των Ρώσων, στην προσπάθεια του Κιέβου να ανακαταλάβει ουκρανικά εδάφη.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι, «θέλουμε οι Ουκρανοί να έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν με επιτυχία την πατρίδα τους. Η Ουκρανία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αμύνεται και να προσπαθεί να απελευθερώσει δικά της εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει οι Ρώσοι».

Η εκπαίδευση ξεκίνησε την περίοδο που πολλές δυτικές χώρες έχουν αποφασίσει να στείλουν πιο προηγμένα όπλα στο Κίεβο, ανάμεσά τους και τανκς, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μεγάλης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε στις αρχές του μήνα προμήθεια όπλων ύψους τριών δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Ακολούθησαν η Βρετανία, η Πολωνία και η Γαλλία με προμήθειες προηγμένων οπλικών συστημάτων, ενώ αυξάνεται η πίεση προς το Βερολίνο να κάνει το ίδιο.

Ο Μίλι είπε στη Washington Post ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται ένα διάστημα εκπαίδευσης στα νέα όπλα, αλλά το καλό είναι ότι έχουν ήδη εμπειρία από τον χειρισμό άλλων τανκς, όπως τα Τ-72.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Πέντε, έξι, επτά, οκτώ εβδομάδες, δεν ξέρουμε ακριβώς. Θα δούμε. Αλλά η ανάγκη είναι επιτακτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο στρατηγός θα παραμείνει μία εβδομάδα στην Ευρώπη για συναντήσεις με τους ομολόγους του, για την επίβλεψη της εκπαίδευσης, την εποπτεία της ροής της προμήθειας των οπλικών συστημάτων και τη συμμετοχή σε διάσκεψη χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, υπό την αιγίδα του Λόιντ Οστιν, υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μίλι, προτεραιότητα του Κιέβου είναι να βρει αντιαεροπορικά συστήματα, λόγω των συνεχών πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε υποδομές, αλλά και αμάχους, όπως σε πολυκατοικία του Ντνίπρο το Σάββατο, όπου οι νεκροί ένοικοι έφτασαν τους 40.

«Οι Ρώσοι χτυπούν τακτικά υποδομές και αμάχους. Αυτό από μόνο του είναι έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Μίλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...