350
Μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της πολιτείας του Κεντάκι, τη σάρωσε από το ένα άκρο στο άλλο αργά την Παρασκευή | REUTERS/Cheney Orr

Σε 74 ανέρχονται οι νεκροί των ανεμοστρόβιλων στο Κεντάκι – Αγωνιώδεις έρευνες στα συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 19:31
Μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της πολιτείας του Κεντάκι, τη σάρωσε από το ένα άκρο στο άλλο αργά την Παρασκευή
|REUTERS/Cheney Orr

Σε 74 ανέρχονται οι νεκροί των ανεμοστρόβιλων στο Κεντάκι – Αγωνιώδεις έρευνες στα συντρίμμια

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 19:31

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι, μεταξύ αυτών έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Κεντάκι μετά το πέρασμα ανεμοστρόβιλων, σύμφωνα με ένα προσωρινό απολογισμό, με τον οποίο αυξάνονται σε τουλάχιστον 78 οι νεκροί στο νότιο και κεντρικό τμήμα των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντι Μπεσίαρ επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός θα αυξηθεί και «θα ξεπεράσει τους 70, ενδεχομένως ακόμα και τους 80». Ο ίδιος είχε εκτιμήσει, το Σαββατοκύριακο, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία ήταν ηλικίας μεταξύ 5 μηνών και 86 ετών, δήλωσε ο Μπεσίρ, που πρόσθεσε πως 109 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.

Επιπλέον, 14 νεκροί έχουν καταγραφεί στις γειτονικές πολιτείες Τενεσί, Ιλινόι, Μιζούρι και Άρκανσο.

Την Τετάρτη στο Κεντάκι ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Κεντάκι, όπου τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέιφιλντ και το Ντόσον Σπρινγκς, πόλεις που επλήγησαν σφοδρά για να «αξιολογήσει τις ζημιές».

Στο Κεντάκι, η μικρή πόλη Μέιφιλντ επλήγη σφοδρά από τον ανεμοστρόβιλο, ιδίως μια βιοτεχνία κατασκευής κεριών που ισοπεδώθηκε. Εκεί οι Αρχές φοβούνται πως ο απολογισμός θα είναι πολύ βαρύς.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, 94 από τους εργαζόμενους «είναι ζωντανοί και εντοπίστηκαν», εκ των 110 που εργάζονταν εκεί το βράδυ της Παρασκευής. Όμως, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ παραμένουν αγνοούμενοι. «Φοβόμαστε πως ο απολογισμός θα είναι πολύ χειρότερος», δήλωσε ο Άντι Μπεσίρ.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση μείζονος καταστροφής το Κεντάκι, απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για να χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια από τον ομοσπονδιακό μηχανισμό στην πολιτεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει ήδη τους ανεμοστρόβιλους κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για το ομοσπονδιακό κράτος, κάτι που επέτρεψε την εμπλοκή της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων από καταστροφές. Ωστόσο σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» οι δαπάνες της υπηρεσίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε περιπτώσεις μείζονος καταστροφής δεν υπάρχει κανένα όριο. Αυτό θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που πλέον δεν έχουν στέγη, τρόφιμα, νερό ή ηλεκτρισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...