359
Ο πρωθυπουργός του Ισραπήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αριστερά, με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν κατά τη συνάντησή τους στις 13 Δεκεμβρίου | Haim Zach/Government Press Office (GPO)/Handout via REUTERS.

Στα Εμιράτα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με το βλέμμα (και των δύο χωρών) στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 18:49
Ο πρωθυπουργός του Ισραπήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αριστερά, με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν κατά τη συνάντησή τους στις 13 Δεκεμβρίου
|Haim Zach/Government Press Office (GPO)/Handout via REUTERS.

Στα Εμιράτα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με το βλέμμα (και των δύο χωρών) στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 18:49

Μόλις ένα χρόνο από την επίσημη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου συναντήθηκε με τον de facto ηγέτη της χώρας σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Η πρόσκληση ήλθε από τον εμιρατιανό ηγέτη και ήταν η πρώτη σε ισραηλινό ηγέτη στην (πολύ σύντομη) διπλωματική ιστορία των δύο πλευρών.

Οι ηγέτες συζήτησαν τη Δευτέρα «την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», τονίζοντας ότι δόθηκε έμφαση στα οικονομικά ζητήματα. Αλλά και αυτά «είναι μόνο η αρχή», είπε  ο ίδιος ο Μπένετ την Κυριακή ενώ επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος για τα Εμιράτα, υπογραμμίζοντας το ότι αμφότεροι ενδιαφέρονται για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση. Εξάλλου, πριν από λίγα μόνο χρόνια, μια τέτοια πτήση υψηλού αξιωματούχου ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν αδιανόητη όσο και οι τακτικές εμπορικές πτήσεις.

Τα Εμιράτα μαζί με το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», που υπογράφηκαν το 2020 υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Την επίσκεψη πρέπει να δούμε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, όπως οι εν εξελίξει συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και δυτικές χώρες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αν και το Ισραήλ και τα ΗΑΕ δεν μετέχουν σε αυτές τις συνομιλίες, γράφει η Wall Street Journal, αμφότερες οι χώρες ενδιαφέρονται για την πορεία τους, με το Ισραήλ να έχει εκφράσει ανησυχίες για την κατεύθυνση που παίρνουν αυτές οι επαφές και τα Εμιράτα πάντα να επιδιώκουν να περιορίζουν την  επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο σεΐχης Μοχάμεντ  επισκέφτηκε την Τουρκία, η οποία στηρίζει ισλαμιστικά κινήματα, τα οποία με τη σειρά του; τα Εμιράτα θεωρούν κίνδυνο. Ταυτόχρονα έχει αποστείλει αξιωματούχο στο Ιράν, ενώ και οι Σαουδάραβες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την Τεχεράνη.

Ο Mπένετ ζήτησε από τα ΗΑΕ να έχουν πιο σκληρή στάση στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, γράφει το BBC.

Οι δύο χώρες μπορεί να μοιράζονται τις ανησυχίες για ένα πυρηνικό Ιράν στη γειτονιά τους, αλλά έχουν διαφορετική προσέγγιση, καθώς τα ΗΑΕ προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη. Το Ιράν, από την άλλη, ήταν και είναι αυτή τη στιγμή για το Ισραήλ ένας υπαρξιακός εχθρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...