266
Αχινός στη Σαρδηνία | Enrico Spanu/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Σαρδηνία: Είδος προς εξαφάνιση οι αχινοί – απαγορεύεται η αλίευσή τους

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2022, 19:11
Αχινός στη Σαρδηνία
|Enrico Spanu/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Σαρδηνία: Είδος προς εξαφάνιση οι αχινοί – απαγορεύεται η αλίευσή τους

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2022, 19:11

Οι αρχές στη Σαρδηνία απαγόρεψαν την αλιεία μίας από τις πιο εκλεκτές λιχουδιές της θάλασσας: τον αχινό.

Η σημαντική μείωση των αποθεμάτων αυτού του είδους των εχινόδερμων θορύβησε τους περιβαλλοντολόγους και οδήγησε στην τριετή απαγόρευση της αλιείας τους στο ιταλικό νησί.

Οι αρχές προσέλαβαν άνεργους ψαράδες για να ελέγχουν την πορεία της αποκατάστασης των αποθεμάτων και να καθαρίζουν τον βυθό όπου ζουν.

Η τοπική κυβέρνηση θα διαθέσει αποζημίωση 2,8 εκατ. ευρώ σε όσους επηρεάζονται από το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Ιανουαρίου.

Η πορτοκαλί σάρκα του αχινού, που τρώγεται ωμή με λεμόνι και θεωρείται γκουρμέ λιχουδιά, σε πολλά μέρη του κόσμου, χρησιμοποιείται επίσης σε σάλτσες για μακαρόνια, στην ιταλική κουζίνα. Το κόστος του κιλού μπορεί να φτάσει και τα 310 ευρώ.

«Η παύση αυτή είναι απαραίτητη για να επαναφέρουμε τα αποθέματά του στην περιοχή μας, που κινδυνεύουν μετά από την υπεραλίευση των τελευταίων ετών», είπε η Γκαμπριέλα Μουργκία, περιφερειακή σύμβουλος και μέλος του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, που πρωτοστάτησε στη λήψη του μέτρου. Ο αχινός βρίσκεται σε κίνδυνο στις θάλασσές μας, είπε και τόνισε ότι ήταν απαραίτητο να παρέμβουν με δραστικά μέτρα διαχείρισης και προσωρινή απαγόρευση.

Πρόσθετε ότι οι ψαράδες που αλιεύουν αχινούς θα πληρώνονται τώρα για να παρακολουθούν την επάνοδό τους.

«Η πρόταση στηρίζεται από τους επαγγελματίες αλιείς που πρώτοι αυτοί αναγνώρισαν τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους».

Πάντως, σε αντίθεση με τη Σαρδηνία, οι αχινοί στην Ισπανία πολλαπλασιάζονται με τέτοιους ρυθμούς, που σε κάποια σημεία θεωρούνται πρόβλημα για τα υπόλοιπα είδη.

Αντίστοιχη απαγόρευση, όπως σημειώνουν οι Times,  ισχύει φέτος, στην Ιταλία, για τα αγγούρια της θάλασσας, τα ολοθούρια, που θεωρούνται ένας πανάκριβος και εκλεκτός μεζές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...