427
Μια κηδεία χωρίς όμοιά της στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Υστατο χαίρε στον Βενέδικτο ΙΣτ’: οι χιλιάδες ιερείς, οι ηγέτες και τα τρία φέρετρα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 12:20
Μια κηδεία χωρίς όμοιά της στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Υστατο χαίρε στον Βενέδικτο ΙΣτ’: οι χιλιάδες ιερείς, οι ηγέτες και τα τρία φέρετρα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 12:20

Ηταν ο πρώτος γερμανός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εδώ και 1.000 χρόνια. Ο πρώτος ποντίφικας εδώ και 600 χρόνια που παραιτήθηκε από τον θρόνο του, το 2013, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Ενας επίτιμος πάπας που κηδεύτηκε σύμφωνα με το παπικό πρωτόκολλο.

Η σορός του 95χρονου Βενέδικτου ΙΣτ’ τέθηκε πρώτα σε λαϊκό προσκύνημα –σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση, τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι προσκυνητές ήταν συνολικά 140.000, ενώ άλλοι 70.000 πέρασαν από το Βατικανό την Τετάρτη– και έπειτα ακολούθησε το μακάβριο τελετουργικό με τα τρία φέρετρα: Το πρώτο είναι κατασκευασμένο από ξύλο κυπαρισσιού και μπήκε μέσα σε ένα φέρετρο από ψευδάργυρο. Στη συνέχεια τα δύο φέρετρα τοποθετήθηκαν σε ένα δεύτερο ξύλινο φέρετρο. Αυτό τέθηκε ενώπιον του πάπα Φραγκίσκου το πρωί της Πέμπτης, κατά την εντυπωσιακή τελετή της κηδείας του Βενέδικου ΙΣτ’ στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, 3.700 ρωμαιοκαθολικών κληρικών –μόνο από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο κατά κόσμον Γιόζεφ Αλοϊς Ράτσινγκερ, έφτασαν στην Ρώμη 10 επίσκοποι– εκπροσώπων των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ιταλίας και υπό το βλέμμα 1.000 δημοσιογράφων, από 35 χώρες.

Το φέρετρο του Βενέδικτου ΙΣτ’ μπροστά στην εξέδρα του πάπα Φραγκίσκου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρεσβευτής στο Βατικανό, Κάτια Γεωργίου.

Εντυπωσιακή η προσέλευση ιερέων, επισήμων και πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Πέμπτη (REUTERS/Remo Casilli)

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παρόντες επίσης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ.

Μερικοί από τους 3.700 καθολικούς ιερείς που ταξίδεψαν στη Ρώμη από όλο τον κόσμο για την κηδεία (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Την Γαλλία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται αγγίζοντας το φέρετρο του προκατόχου του (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Με απόφαση της Μελόνι, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, κυματίζουν μεσίστιες, την Πέμπτη, σε ένδειξη πένθους.

Διακρίνονται στις θέσεις των επισήμων, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τη σύζυγό του (μπροστά στο κέντρο) και στη δεύτερη σειρά ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς  (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...