285
Δανοί πυροσβέστες έξω από το καμένο κτίριο, το πρωί της Τετάρτης | Ritzau Scanpix/via REUTERS

Πυρκαγιά στην Κοπεγχάγη: Μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι απέμειναν από το παλιό χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 11:42
Δανοί πυροσβέστες έξω από το καμένο κτίριο, το πρωί της Τετάρτης
|Ritzau Scanpix/via REUTERS

Πυρκαγιά στην Κοπεγχάγη: Μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι απέμειναν από το παλιό χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 11:42

Το μισό κτίριο του εμβληματικού παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη και πλέον στέκονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι του, δήλωσαν δανοί αξιωματούχοι.

Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο κτίριο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ ο οβελίσκος του, ύψους 54 μ., κατέρρευσε χθες το πρωί, σε μια σκηνή που θύμισε την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2019 στην Παναγία των Παρισίων.

Χθες το απόγευμα η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως εστίες της εξακολουθούν να καίνε σε σημεία του κτιρίου στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη. Εξάλλου πολλές ζημιές προκλήθηκαν από το νερό που έριξαν οι πυροσβέστες.

«Σήμερα το πρωί συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο κομμάτι (του κτιρίου) που έχει καεί, όπου μένουν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι», ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. «Παράλληλα εργαζόμαστε με εργολάβους για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τοίχων».

Παράλληλα, οι πυροσβέστες ήλεγχαν το κομμάτι του κτιρίου που δεν κάηκε.

«Στο κομμάτι που καταφέραμε να σώσουμε από τις φλόγες διαθέτουμε ακόμη ομάδες οι οποίες φροντίζουν να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά. Αναμένουμε ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς θα συνεχιστούν τις επόμενες 24 ώρες», τόνισε η υπηρεσία.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κάτω από την οροφή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι ερευνητές της αστυνομίας δεν είχαν καταφέρει έως το πρωί της Τετάρτης να αποκτήσουν πρόσβαση στο κτίριο, το οποίο βρισκόταν υπό ανακαίνιση και ήταν καλυμμένο με σκαλωσιές.

Το κτίριο αποτελεί τοπόσημο για την πρωτεύουσα της Δανίας και στεγάζει μια μεγάλη συλλογή πολύτιμων έργων τέχνης, πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1619 και του 1640, επί βασιλείας Χριστιανού Δ’, συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίρια της πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...