569
Κάρα Ντελεβίν, Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ, Ρίτα Ορα και Πίξι Γκέλντοφ μάχονται για την προστασία των ωκεανών όλου του κόσμου | CreativeProtagon/Facebook

Πώς ο πιο διάσημος δρόμος του Λονδίνου γίνεται… οικολογικός

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 08:50
Κάρα Ντελεβίν, Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ, Ρίτα Ορα και Πίξι Γκέλντοφ μάχονται για την προστασία των ωκεανών όλου του κόσμου
|CreativeProtagon/Facebook

Πώς ο πιο διάσημος δρόμος του Λονδίνου γίνεται… οικολογικός

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 08:50

Εάν η πρωτεύουσα της Βρετανίας υπήρξε πράγματι κατά τον περασμένο αιώνα η πόλη των επαναστάσεων – στα ήθη, στην τέχνη, στη μόδα, στη μουσική – τότε σημείο αναφοράς για τους εκάστοτε επαναστατημένους Βρετανούς, και όχι μόνο, ήταν πάντα η περίφημη Κάρναμπι Στριτ, εκείνες οι μερικές εκατοντάδες μέτρα στην καρδιά του Σόχο όπου σύχναζαν οι εκπρόσωποι του Swinging London, πωλούνταν οι μίνι φούστες της Μαίρη Κουάντ τη δεκαετία του 1960 και περιφερόταν ο Σιντ Βίσιους, μαζί με τους υπόλοιπους Sex Pistols, τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, ωστόσο, πολλές δεκαετίες μετά, ο πιο επαναστατικός και ίσως ο πιο διάσημος δρόμος του Λονδίνου, υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τους θιασώτες της πράσινης επανάστασης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και κάποιοι από τους απογόνους των Rolling Stones, οι οποίοι όχι μόνον υπήρξαν μόνιμοι θαμώνες της Κάρναμπι Στριτ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αλλά επέλεξαν να γιορτάσουν εκεί, το 2012, τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή τους, δίνοντας μια αξέχαστη συναυλία.

Η Κάρναμπι Στριτ στα Swinging 60s

H Τζόρτζια Μέι, ο Τζέιμς και ο Γκάμπριελ Τζάγκερ, παιδιά του Μικ Τζάγκερ, και ο Ταϊρόουν Γουντ, γιος του Ρόνι Γουντ, είναι πρεσβευτές της Project Zero, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που μάχεται για την προστασία των ωκεανών όλου του κόσμου και λάνσαρε πρόσφατα στην Κάρναμπι Στριτ την πρωτοβουλία Blue Turtle Trail –  Πορεία της Μπλε Χελώνας – προτρέποντας τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ της ιστορικής οδού και της ευρύτερης περιοχής να καταργήσουν τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, να περιορίσουν την παραγωγή απορριμμάτων, να προωθήσουν την κατανάλωση νερού βρύσης και να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των ωκεανών μέσω της χρήσης προϊόντων βιώσιμης αλιείας.

Στο πλευρό των απογόνων των Rolling Stones – μας πληροφορεί ο Λουίτζι Ιπόλιτο, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο – βρίσκονται και άλλες νεαρής ηλικίας διασημότητες της Βρετανίας, όπως η Πίξι Γκέλντοφ, κόρη του Μπομπ Γκέλντοφ, η τραγουδίστρια Ρίτα Ορα και οι αδελφές – υπερμοντέλα Κάρα και Πόπι Ντελεβίν. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους κατάφεραν να πείσουν τους ιδιοκτήτες πολλών καταστημάτων να δεσμευτούν εγγράφως πως θα εργαστούν για την επίτευξη των των εν λόγων στόχων, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα ένα αυτοκόλλητο με μια μπλε χελώνα το οποίο κόλλησαν στην είσοδο των μαγαζιών τους, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πελάτες τους ότι επιλέγουν να δώσουν τα χρήματά τους σε επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην προστασία των ωκεανών.

Κάποιοι από τους μαγαζάτορες ποζάρουν μαζί με το αυτοκόλλητο με τη μπλε χελώνα

H Project Zero, η οργάνωση που προωθεί την πρωτοβουλία της Μπλε Χελώνας στην Κάρναμπι Στριτ, επιδιώκει να συγκεντρώσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στην επιτακτική ανάγκη διάσωσης των ωκεανών αλλά και να συμβάλει στην προστασία της θαλάσσιας ζωής μέσω της μουσικής, της τέχνης, του κινηματογράφου και του αθλητισμού. Απώτατος στόχος είναι έως το 2030 να τελεί υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας το 30% των ωκεανών όλου του κόσμου. Διαφορετικά, προειδοποιούν οι ειδικοί, θα καταστεί αμφίβολη ακόμα και η διατήρηση της ζωής στη Γη. Πάντως σήμερα με αυστηρά κριτήρια προστατεύεται μόλις το 2% των θαλασσών.

Παρότι εκτιμάται πως πέρα από το ότι συμβάλλουν στην αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τα οποία μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι δράσεις για την προστασία των ωκεανών μπορούν επίσης να αποτελέσουν τη βάση ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου, καθώς υπολογίζεται πως έως το 2050 θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 30ο.οοο νέες θέσεις εργασίας και να παραχθούν έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.