732
H Γκουλνάρα Καρίμοβα σε ποπ συναυλία, το 2013 | Getty Images/Yves Forestier/Stringer

Πώς η κόρη του ουζμπέκου πρώην δικτάτορα έκανε μια αμύθητη περιουσία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 04:58
H Γκουλνάρα Καρίμοβα σε ποπ συναυλία, το 2013
|Getty Images/Yves Forestier/Stringer

Πώς η κόρη του ουζμπέκου πρώην δικτάτορα έκανε μια αμύθητη περιουσία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 04:58

Ο νεποτισμός είναι χαρακτηριστικό των πλουσίων και των κατόχων εξουσίας, γεγονός για το οποίο κατηγορείται συχνά και η ελληνική πολιτική ηγεσία. Στις περιπτώσεις, βέβαια, κάθε λογής δικτατορίσκων ανά τον κόσμο, οι διαστάσεις του είναι λογικό να ξεφεύγουν από τα –όποια– όρια.

Η περίπτωση της Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρης του πρώην προέδρου-δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η 50χρονη έχει καταπιαστεί κατά καιρούς με διάφορες σταδιοδρομίες, μεταξύ άλλων με την ποπ μουσική και τη διπλωματία, πριν καταλήξει σε μια άκρως προσοδοφόρα διεθνή επιχείρηση ακινήτων.

Η ουζμπέκα επιχειρηματίας χρησιμοποίησε εταιρείες της Βρετανίας για να αγοράσει σπίτια και ένα τζετ, με κεφάλαια που αποκτήθηκαν μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς, αναφέρει η μελέτη «Freedom For Eurasia». Προσθέτει ότι λογιστικές εταιρείες στο Λονδίνο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ενήργησαν υπέρ βρετανικών εταιρειών που συμμετείχαν στις συμφωνίες.

Η ιστορία εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να καταπολεμήσει τον παράνομο πλούτο, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC. Οι βρετανικές Αρχές κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν εγκληματίες από το εξωτερικό, που χρησιμοποιούν ακίνητα στη χώρα και στις πρώην αποικίες της για να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ευκολία με την οποία η Καρίμοβα απέκτησε περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ανησυχητική». Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι ενεργούσαν για τις εταιρείες που συνδέονται μαζί της γνώριζαν ότι η πηγή των κεφαλαίων της θα μπορούσε να είναι ύποπτη. Κανένας από όσους παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες δεν έχει ερευνηθεί και κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί.

Για ένα διάστημα υπήρχαν φήμες ότι η Καρίμοβα θα διαδεχόταν τον πατέρα της, Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος κυβέρνησε ως πρόεδρος το κράτος της κεντρικής Ασίας από το 1989 μέχρι τον θάνατό του, το 2016. Η νεαρή Γκουλνάρα εμφανιζόταν σε ποπ βίντεο με το καλλιτεχνικό όνομα “Googoosha”, διεύθυνε μια εταιρεία κοσμημάτων και είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής της χώρας της στην Ισπανία.

Στη συνέχεια, όμως, το 2014, εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε τεθεί υπό κράτηση για κατηγορίες διαφθοράς, παρότι ο πατέρας της ήταν ακόμα στην εξουσία, ενώ τελικά καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Το 2019 οδηγήθηκε στη φυλακή για παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού της.

Ακίνητο ιδιοκτησίας της Γκουλνάρα Καρίμοβα στο Μέιφερ του Λονδίνου, που κατασχέθηκε από τις βρετανικές Αρχές (Freedom For Eurasia)

Οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που έλεγχε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 930 εκατ. ευρώ σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Η περίπτωσή της είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς όλων των εποχών» λέει ο Τομ Μέιν, ένας από τους ερευνητές της έκθεσης «Freedom For Eurasia» και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, η Καρίμοβα και οι συνεργάτες της είχαν ήδη πουλήσει μέρος της περιουσίας που φέρεται να είχαν αποκτήσει με βρώμικο χρήμα. Η Freedom For Eurasia» ερεύνησε αρχεία ιδιοκτησίας και κτηματολογίου για να εντοπίσει τουλάχιστον 14 ακίνητα που αγοράστηκαν πριν τη σύλληψή της με ύποπτα κεφάλαια, σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γαλλία, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Η έκθεση, με τίτλο «Ποιος έκανε πλάτες στην πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν», που θα δημοσιευθεί στις 14 Μαρτίου, επικεντρώνεται σε πέντε ακίνητα που αγοράστηκαν μέσα και γύρω από το Λονδίνο, σημερινής αξίας περίπου 50 εκατ, αγγλικών λιρών – συμπεριλαμβανομένων τριών διαμερισμάτων στην περιοχή Μπελγκρέιβια, δυτικά του παλατιού του Μπάκιγχαμ, ενός σπιτιού στο Μέιφερ και ενός αρχοντικού στο Σάρεϊ αξίας 18 εκατ. λιρών, με ιδιωτική λίμνη για βαρκάδα.

Η έκθεση κατονομάζει επίσης εταιρείες στο Λονδίνο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από την Καρίμοβα ή από συνεργάτες της ώστε να ξοδέψουν τα έσοδα των εγκλημάτων τους σε ακίνητα, καθώς και σε ιδιωτικά αεροσκάφη. Τα ακίνητά της στη Βρετανία καταγράφηκαν και κατασχέθηκαν από το Γραφείο Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης του βρετανικού Δημοσίου.

Ο σύντροφός της, Ρουστάμ Μαντουμάροφ, και άλλοι που κατονομάζονται ως συνεργάτες της, αναφέρθηκαν σε επίσημα έγγραφα ως «ωφελούμενοι ιδιοκτήτες» –νομικός όρος για άτομο που έχει τον πραγματικό έλεγχο– εταιρειών με έδρα τη Βρετανία, το Γιβραλτάρ και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Αλλά η έκθεση αναφέρει πως ήταν απλώς πληρεξούσιοι της Καρίμοβα, η οποία χρησιμοποίησε τις εταιρείες για να ξεπλένει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο ερευνητής του «Freedom For Eurasia», Τομ Μέιν, αναφέρει ότι η φαινομενική ευκολία με την οποία η Καρίμοβα κατάφερνε να αγοράζει τόσα πολλά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητική. «Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μόλις το 2017, χρόνια αφότου άλλες χώρες είχαν ήδη παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα που της ανήκαν» προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...