311
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα σε επίδειξη μόδας του οίκου της, το 2011, στη Μόσχα | EPA

Ουζμπεκιστάν: Η φυλακισμένη κόρη του πρώην δικτάτορα επέστρεψε 1,2 δισ. δολάρια στο κράτος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 15:23
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα σε επίδειξη μόδας του οίκου της, το 2011, στη Μόσχα
|EPA

Ουζμπεκιστάν: Η φυλακισμένη κόρη του πρώην δικτάτορα επέστρεψε 1,2 δισ. δολάρια στο κράτος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 15:23

Η κόρη του πρώην δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, που είναι φυλακισμένη από τον Μάρτιο για υποθέσεις διαφθοράς, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι έχει δωρίσει την περιουσία της, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, σε αγαθοεργίες.

Ο Ισλάμ Καρίμοφ, πατέρας της Γκουλνάρα Καρίμοβα, πέθανε από εγκεφαλικό, το 2016.

Η 46χρονη κόρη του δήλωσε ότι έχει μετανιώσει για τη συμπεριφορά της και ζήτησε συγγνώμη από το έθνος «για την απογοήτευση που ίσως προκάλεσα. Από την αρχή των ερευνών συνεργάζομαι με τις Αρχές, με σκοπό τα χρήματά μου να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση και ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, η προσωπική μου περιουσία στο Ουζμπεκιστάν, που υπολογίζεται στο 1,2 δισ. δολάρια, δεν είναι πια δική μου και χρησιμοποιείται για το καλό του προϋπολογισμού της χώρας».

Η δήλωση ανέβηκε στο Instagram και αναπαράχθη από την 21χρονη κόρη της Ιμάν, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα επαληθευθεί.

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, απόφοιτη του Χάρβαρντ, που ήταν διπλωμάτης, εκπρόσωπος της χώρας της στον ΟΗΕ, τραγουδίστρια της ποπ και σχεδιάστρια μόδας, τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό από τον πατέρα της, ενώ ήταν σε διάσταση με τη μητέρα της και την αδελφή της.

Η ίδια είχε πει τότε στο BBC, ότι φέρονταν σε αυτήν και την κόρη της «χειρότερα από σκυλιά». Ο γιος της Ισλάμ, 26 ετών, που μένει στο Λονδίνο, λέει ότι οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί.

Το 2017, ανακοινώθηκε ότι η Καρίμοβα είχε βρεθεί ένοχη για εκβιασμό, υπεξαίρεση κεφαλαίων και φοροδιαφυγή και είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια «περιορισμένης ελευθερίας».

Οι εισαγγελείς είχαν πει ότι η Καρίμοβα και οι συνεργάτες της κόστισαν στο κράτος ένα με δύο δισ. δολάρια.

Το 2017, δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Οταν παραβίασε τους όρους του κατ’οίκον περιορισμού της, φυλακίστηκε σε γυναικεία φυλακή.

Ο δικηγόρος της, στην Ελβετία, έγραψε στο Twitter ότι η πελάτισσά του βρίσκεται σε κακή κατάσταση στη φυλακή, υποφέρει από υπέρταση, το πόδι της είναι δεμένο με επιδέσμους, λιποθύμησε πολλές φορές και δεν λαμβάνει ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...