290
Οι εκλογές που έρχονται είναι μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση Ερντογάν | EPA/SEDAT SUNA

Ψηφοφόρος ετών 165 και άλλα εκλογικά… μυστήρια στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 09:41
Οι εκλογές που έρχονται είναι μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση Ερντογάν
|EPA/SEDAT SUNA

Ψηφοφόρος ετών 165 και άλλα εκλογικά… μυστήρια στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 09:41

Στην Τουρκία, ειδικά στα βουνά και μακριά από τις πόλεις, ζουν πολύ. Κάτι ο καθαρός αέρας, κάτι η λιτή διατροφή και φτάνουν κοντά στα 100 χρόνια. Αλλά πώς εξηγείται να εμφανίζονται «νέοι» ψηφοφόροι που είναι αιωνόβιοι – ένας μάλιστα σπάει κάθε ρεκόρ ηλικίας – ρωτά η αντιπολίτευση στην Τουρκία;

Η ανανέωση των εκλογικών καταλόγων ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου έχει προβληματίσει τα κόμματα που ξεσκονίζουν τους καταλόγους για τυχόν παρατυπίες από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το κουρδικό HDP ισχυρίζονται ότι εντόπισαν ύποπτες ενδείξεις σε περιοχές όπου το AKP έχασε σε προηγούμενες εκλογές με μικρή διαφορά.

Οπως σημειώνει το BBC έχουν εντοπιστεί ως τώρα 6.000 νέοι ψηφοφόροι άνω των 100 ετών. Πολλοί ξεπερνούν τα 116 έτη σε ηλικία – περισσότερα από τον γηραιότερο εν ζωή άνθρωπο.

Κάποια Αϊσέ Εκιτζί, γεννηθείσα το 1854, υποτίθεται μάλιστα ότι θα ψηφίσει φέτος για πρώτη φορά στα 165 της! Την ψήφο τους θα κληθούν να ρίξουν κάποιος Ζόλφου, που είναι 149 ετών, και άλλη μία Αϊσέ 148 ετών.

Σε άλλη περίπτωση, πάνω από 1.000 άτομα δήλωσαν διεύθυνση κατοικίας το ίδιο διαμέρισμα.

Πολλοί δήλωσαν κατοικίες σε άδεια κτίρια ή σε ημιτελείς οικοδομές ενώ υπάρχουν και αυτοί που δήλωσαν κατοικία στον πέμπτο όροφο κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη το οποίο έχει μόνο τέσσερις.

Αλλού παρατηρούνται ύποπτες αυξομειώσεις στον πληθυσμό περιφερειών, όπως στο Τσάνκιρι που είδε τους εκλογείς του σχεδόν να διπλασιάζονται μέσα σε έξι μήνες.

Η αναμέτρηση, η πρώτη μετά την εύκολη εκλογή του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, θεωρείται ότι θα δείξει τις πραγματικές διαθέσεις των ψηφοφόρων μετά από ένα δύσκολο 2018 κατά το οποίο η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι πιθανόν ότι το κυβερνών AKP θα χάσει μεγάλους δήμους, όπως την Αγκυρα. Αυτό δεν θα αποσταθεροποιήσει την προεδρία του Ερντογάν, αλλά θα είναι πλήγμα στην εικόνα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...