219
Τρεισήμισι εκατ. μετακινήσεις την ημέρα γίνονται με τον στόλο της BVG στο Βερολίνο - φωτογραφία αρχείου | REUTERS

«Προσοχή στο μισθολογικό κενό» αντρών-γυναικών, λέει το Μετρό του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 14:53
Τρεισήμισι εκατ. μετακινήσεις την ημέρα γίνονται με τον στόλο της BVG στο Βερολίνο - φωτογραφία αρχείου
|REUTERS

«Προσοχή στο μισθολογικό κενό» αντρών-γυναικών, λέει το Μετρό του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 14:53

Την επόμενη Δευτέρα, οι συγκοινωνίες του Βερολίνου προσφέρουν εισιτήρια με έκπτωση 21% σε όλες τις γυναίκες επιβάτες. Γιατί 21%; Επειδή τόση είναι η διαφορά -προς τα κάτω, βέβαια- των μισθών των γυναικών από τους άντρες, στη Γερμανία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ευρώπη.

Η εταιρεία συγκοινωνιών BVG αποφάσισε, η συμβολική αυτή κίνηση, να συμπέσει με την εθνική Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας.

«Πρέπει να πεις κάτι όταν μεταχειρίζονται τους ανθρώπους διαφορετικά χωρίς λόγο. Αυτή είναι μία μικρή κίνηση αλληλεγγύης, αν και δεν είναι τίποτα μπροστά στο εισόδημα που στερούνται οι γυναίκες κάθε χρόνο», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, το γυναικείο ημερήσιο εισιτήριο θα κοστίζει 5,5 ευρώ αντί για επτά. Αν βρεθεί κάποιος άντρας να ταξιδεύει με αυτό το εισιτήριο, θα θεωρηθεί λαθρεπιβάτης.

Η μισθολογική ανισότητα του 21% σημαίνει, πρακτικά, ότι μία γυναίκα θα πρέπει να δουλέψει 442 ημέρες για να βγάλει όσα βγάζει ένας άντρας σε 365. Με άλλα λόγια, κάθε χρόνο, μία γυναίκα εργάζεται αμισθί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Μαρτίου.

Οσο για τις -αναμενόμενες- αντιδράσεις εναντίον του μέτρου από τους άντρες, η εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν κατηγορηματική: «Τις περιμέναμε. Φυσικά και είναι άδικο για τους άντρες το μέτρο. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα: Για μία ημέρα μόνο, θέλαμε να νιώσουν και οι άντρες την αδικία που ζουν οι γυναίκες κάθε ημέρα», απάντησε η Πέτρα Νέλκεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...