252
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους στις 28 Ιουνίου 2019 | EPA/RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE / HANDOUT

Προειδοποιήσεις στο Κογκρέσο για νέα ανάμειξη της Ρωσίας υπέρ του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:01
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους στις 28 Ιουνίου 2019
| EPA/RUSSIAN PRES. PRESS OFFICE / HANDOUT

Προειδοποιήσεις στο Κογκρέσο για νέα ανάμειξη της Ρωσίας υπέρ του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:01

Η Ρωσία θα επαναλάβει τις προσπάθειες να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μέλη του Κογκρέσου.

Αυτή όμως η ενημέρωση οδήγησε στην εσπευσμένη αποπομπή από τον πρόεδρο Τραμπ του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (Director of National Intelligence) Τζόζεφ Μαγκουάιρ.

Ο Guardian ανέφερε πως όταν ο πρόεδρος πληροφορήθηκε για την ενημέρωση στα μέλη του Κογκρέσου, εξεμάνη κατά του Μαγκουάιρ. Αυτό μάλιστα φαίνεται να «έκαψε» και την πιθανότητα να οριστεί ο Μαγκουάιρ και επίσημα ως επικεφαλής.

Ο Τραμπ προχώρησε επιπλέον στον ορισμό του φιλικού σε αυτόν Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ως σήμερα πρεσβευτή στη Γερμανία, στη θέση του υπηρεσιακού DNI, μια ενέργεια που δεν απαιτεί επικύρωση από τη Γερουσία.

Αντίθετα από τον Μαγκουάιρ (πρώην ναύαρχο), ο Γκρενέλ δεν έχει εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Δεν φαίνεται όμως ότι θα παραμείνει για πολύ στη θέση, καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να οριστεί μόνιμος DNI σύντομα.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την οργή του προέδρου; Η Washington Post ανέφερε ότι ο πρόεδρος είχε μείνει με την εντύπωση ότι η ενημέρωση για τις ενέργειες της Ρωσίας προοριζόταν μόνο για τον πρόεδρο της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής και όχι και για τα μέλη της.

Ο πρόεδρος θεωρούσε ότι η ενημέρωση θα χρησιμοποιούνταν εναντίον του κατά τις εκλογές. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ανταμ Σιφ, ο οποίος είχε τον ρόλο του εισαγγελέα κατά την πρόσφατη δίκη για την αποπομπή του Τραμπ,

Οπως εκτιμούν παρατηρητές, η κίνηση του Τραμπ με τον ορισμό ενός απόλυτα φιλικού του προσώπου αποσκοπεί στην απόκρυψη πληροφοριών από το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...