388
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη (σε πρώτο πλάνο) προκειμένου να πειθαρχήσει στην απόφαση εξαίρεσης Πολάκη - Τζανακόπουλου (στη φωτογραφία πίσω) | INTIMEnews

Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τελικά (με αστερίσκο) την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 15:11
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη (σε πρώτο πλάνο) προκειμένου να πειθαρχήσει στην απόφαση εξαίρεσης Πολάκη - Τζανακόπουλου (στη φωτογραφία πίσω)
|INTIMEnews

Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τελικά (με αστερίσκο) την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 15:11

Την πόρτα για την αποδοχή της εξαίρεσης Πολάκη – Τζανακόπουλου από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να εξαιρέσει, με τη σειρά της, τους βουλευτές Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, όπως άλλωστε έχει αιτηθεί ο ελεγχόμενος πρώην αναπληρωτής  υπουργός Υγείας.

«Θα μείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν τόσες μέρες ή θα αποφασίσουν με άλλα μέτρα και σταθμά επειδή το αίτημα αφορά εκείνους;» διερωτάται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως αναφέρει, αν τελικά επιλέξουν το δεύτερο, «θα εξευτελίσουν ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Επιτροπή και τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την πλειοψηφία να εφαρμόσει όσα ακριβώς εφάρμοσε στην επιτροπή για τη μειοψηφία, «ειδάλλως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «θα επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ:

Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας θα τεθεί μετά από σχετική αίτηση του συνηγόρου του κ. Παπαγγελόπουλου το θέμα της εξαίρεσης μελών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την επιτροπή καθώς προκύπτουν υπόνοιες μεροληψίας τους. Ο λόγος εξαίρεσης, δηλαδή, που προβάλλεται, και μάλιστα από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είναι ταυτόσημος με τον λόγο εξαίρεσης που επικαλέστηκε η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου (άρθρο 15 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη σύνθεσή της και πολύ περισσότερο να εξαιρέσει μέλη της. Αντίθετα κάτι τέτοιο προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τελικά στο ίδιο το Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία αποφάσισε την εξαίρεση, εκτρεπόμενη από τις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το θέμα λοιπόν που τίθεται σήμερα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ: Θα μείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν τόσες μέρες ή θα αποφασίσουν με άλλα μέτρα και σταθμά επειδή το αίτημα αφορά εκείνους; Αν επιλέξουν το δεύτερο, θα εξευτελίσουν ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Επιτροπή και τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Τους προκαλούμε λοιπόν να εφαρμόσουν και για αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία. Ειδάλλως θα επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα.