524
O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας βγήκε στην τηλεόραση για να εξηγήσει γιατί αποσύρει την επίμαχη διάταξη | SKAI/WebTV

Ο Τσιάρας αποσύρει τη διάταξη με τις ποινές φυλάκισης για βλασφημία των θείων

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 11:22
O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας βγήκε στην τηλεόραση για να εξηγήσει γιατί αποσύρει την επίμαχη διάταξη
|SKAI/WebTV

Ο Τσιάρας αποσύρει τη διάταξη με τις ποινές φυλάκισης για βλασφημία των θείων

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 11:22

Ηταν μια διάταξη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς και μόνο το άκουσμα της είδησης ότι επαναφέρονται εν έτει 2019 στον Ποινικό Κώδικα οι ποινές φυλάκισης για βλασφημία των θείων παρέπεμπε άλλες, πιο σκοτεινές, εποχές. Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, μία μόλις ημέρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις  στη Βουλή (εδώ). Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την επίμαχη διάταξη για την βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικά.

Ο κ. Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις».

Υποστήριξε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας θεωρεί μια διάταξη σωστή και απαραίτητη για το δικαιικό μας σύστημα, αλλά παρ’ ολ’ αυτά την αποσύρει!

Οι ανακοινώσεις του κ. Τσιάρα στη Βουλή για τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η επαναφορά των ποινών φυλάκισης για τη βλασφημία των θείων, είχαν προκαλέσει μεταξύ άλλων την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη».

Από εκεί και πέρα στον νέο Ποινικό Κώδικά περιλαμβάνονται:

– Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

– Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

– Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

– Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...