1030
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Αρχές για την κακοκαιρία «Barbara», που αναμένεται να φέρει χιόνια ακόμα και στην Αθήνα –η φωτογραφία από την έλευση της «Ελπίδας» στην πρωτεύουσα, το 2022 | In Time News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Προ των πυλών η κακοκαιρία «Barbara», με χιόνια και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 22:09
Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Αρχές για την κακοκαιρία «Barbara», που αναμένεται να φέρει χιόνια ακόμα και στην Αθήνα –η φωτογραφία από την έλευση της «Ελπίδας» στην πρωτεύουσα, το 2022
|In Time News / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Προ των πυλών η κακοκαιρία «Barbara», με χιόνια και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 22:09

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις –ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας–, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Barbara» η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

Ενόψει των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων «πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό κύριο Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων», ενώ «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας», σημείωσε.

Ακόμη, έκανε γνωστό ότι «με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων», όπως και ότι «οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα».

Μέτρα και οδηγίες προς τους πολίτες

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε στη συνέχεια «ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα» και ότι από το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους. Το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής διευκρίνισε στο Protagon ότι αυτή είναι μία πρώτη οδηγία προς τους πολίτες η οποία οπωσδήποτε αφορά τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και ευρύτερα, εφόσον το απαιτήσουν οι μετεωρολογικές συνθήκες, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις των Αρχών τις επόμενες ώρες.

Επιπλέον, είναι «εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση».

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες», ήταν τα επόμενα λόγια του κ. Αρτοποιού από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Εφόσον κρίνεται αναγκαία η μετακίνηση, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται «για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

«Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ.: Σάββατο) θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Θα χιονίσει και στα πεδινά της Αττικής

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή από την ΕΜΥ, η «Barbara», η οποία προκαλείται λόγω της κίνησης ψυχρών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη νοτιότερα, θα επηρεάσει τη χώρα μας ως ακολούθως:

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Ανεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Meteo: Χιονοπτώσεις έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή (05/02) έως την Τρίτη (07/02) προέβλεψε και η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του meteo / ΕΑΑ ανέφεραν ότι το διάστημα αυτό αναμένονται:

  • «Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από βορρά πρoς νότο, η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.
  • Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με έμφαση τις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Aνατολική Πελοπόννησο, και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.
  • Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.
  • Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια και θα λαμβάνονται υπόψιν στις επόμενες επικαιροποιήσεις των προγνώσεων μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News