381
Ο ρώσος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα | Sputnik/Vladimir Gerdo/Pool via REUTERS

Πούτιν: Η Ρωσία θέλει τον τερματισμό του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 21:29
Ο ρώσος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα
|Sputnik/Vladimir Gerdo/Pool via REUTERS

Πούτιν: Η Ρωσία θέλει τον τερματισμό του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 21:29

H Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία υποστήριξε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπληρώνοντας πως όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

«Στόχος μας δεν είναι να ρίχνουμε νερό στον μύλο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντιθέτως, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε», είπε ο ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, σε μία δήλωση η οποία θα μπορούσε να ιδωθεί και ως απάντηση στον Μπαίντεν, ο οποίος την την προηγούμενη ημέρα είχε εκτιμήσει, έχοντας στο πλευρό του τον ουκρανό πρόεδρο, ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να τερματίσει την εισβολή της.

«Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Ο ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot το οποίο, όπως έγινε γνωστό και επισήμως, πρόκειται να παραδώσουν στην Ουκρανία οι Αμερικιανοί.

Ο Πούτιν σχολίασε, συγκεκριμένα, ότι το Patriot είναι «αρκετά απαρχαιωμένο» και δεν λειτουργεί όπως το ρωσικό σύστημα S-300. «Εντάξει, θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας και πάντα θα βρίσκεται ένα αντίδοτο», προσέθεσε.

Στο Ντονέτσκ οι περισσότερες ρωσικές δυνάμεις

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ δήλωσε ότι η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία είναι σταθερή και ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για «την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης» της περιοχής του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σε μήνυμά του για το τέλος της χρονιάς, που εστάλη στους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους και δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Αμυνας, ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Μόσχας ανέφερε: « Η κατάσταση στην γραμμή του μετώπου έχει σταθεροποιηθεί, με τις μεγαλύτερες προσπάθειες των ρωσικών στρατευμάτων να επικεντρώνονται στην απελευθέρωση του εδάφους της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”».

Η Ρωσία, μετά την υποχώρησή της από το Κίεβο τον Απρίλιο, έχει θέσει στους πολεμικούς της στόχους τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς, που αποτελείται από το Ντονέτσκ μαζί με το γειτονικό Λουγκάνσκ, μετέδωσε το Reuters.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν όλη την περιοχή του Λουγκάνσκ, αλλά μόλις το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ, προσέθεσε στο σχετικό τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο εοδήσεων.  Από τον Αύγουστο «εγκλωβίστηκαν» σε μια παρατεταμένη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ, μια βιομηχανική πόλη του Ντονέτσκ ο πληθυσμός της οποίας πριν τον πόλεμο έφθανε περίπου τους 70.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...