342
Ο 86χρονος Ρομάν Πολάνσκι βρέθηκε ξανά στη δίνη του κυκλώνα | Reuters

Πολάνσκι: «Δεν πάω στα Σεζάρ – Φοβάμαι ότι θα με λιντσάρουν»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 18:56
Ο 86χρονος Ρομάν Πολάνσκι βρέθηκε ξανά στη δίνη του κυκλώνα
|Reuters

Πολάνσκι: «Δεν πάω στα Σεζάρ – Φοβάμαι ότι θα με λιντσάρουν»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 18:56

Ενας εγκληματίας που, έστω στη δύση της ζωής του, τελικά τιμωρείται; Ή μήπως θύμα της υστερίας του #MeToo; Ο Ρομάν Πολάνσκι παραμένει ένα αίνιγμα ακόμα και ως προς αυτό. Η διαβόητη υπόθεση της ασέλγειας σε ένα 13χρονο κορίτσι στις ΗΠΑ αμαύρωσε τη φήμη του, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την αμερικανική βιομηχανία του θεάματος και τη χώρα για να γλιτώσει την καταδίκη του, αλλά ως τώρα δεν είχε σταθεί ικανή να φθείρει το δημιουργικό του προφίλ –οι ταινίες του παρέμεναν μέχρι πρόσφατα πολυβραβευμένα αριστουργήματα, ακόμα και στα Οσκαρ.

Μέχρι τώρα. Διότι το «Κατηγορώ», ένα φιλμ με αυτοαναφορικά στοιχεία, μολονότι αφορά τη θρυλική υπόθεση Ντρέιφους, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από φεμινιστικές οργανώσεις και όχι μόνο. Και ενώ έχει συγκεντρώσει 12 υποψηφιότητες για βραβείο Σεζάρ –το γαλλικό ανάλογο των Οσκαρ– ο ίδιος λέει ότι δεν τολμά καν να πάει στην εκδήλωση.

Ο 86χρονος σήμερα Πολάνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων Σεζάρ, μετά τις απειλές για «δημόσιο λιντσάρισμα» που έχει δεχτεί, όπως είπε, από ακτιβιστές.

Ο σκηνοθέτης είχε βρεθεί ξανά στη δίνη του κυκλώνα, μετά τις υποψηφιότητες (περισσότερες και με διαφορά από οποιαδήποτε άλλη εφετινή ταινία) που απέσπασε το «Κατηγορώ». Και εν όψει της τελετής απονομής των βραβείων το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις εναντίον του.

Η επιτυχία του Πολάνσκι και οι πολλές υποψηφιότητες της ταινίας προκάλεσαν την οργή φεμινιστικών οργανώσεων (εδώ) αλλά και της γαλλίδας υφυπουργού για θέματα ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, δεδομένων των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εις βάρος του σκηνοθέτη, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται φυγόδικος στις ΗΠΑ για την υπόθεση αποπλάνησης 13χρονου κοριτσιού το 1977.

«Ξέρουμε από τώρα πώς θα εξελιχθεί η βραδιά», δήλωσε ο Πολάνσκι.

«Διάφοροι ακτιβιστές με απειλούν με δημόσιο λιντσάρισμα, ενώ θα οργανωθούν και διαδηλώσεις έξω από τον χώρο της εκδήλωσης. Σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, ποια μπορεί να είναι η μοίρα μιας ταινίας για την υπεράσπιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης και για τον αγώνα ενάντια στο τυφλό μίσος και τον αντισημιτισμό;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...