673
Ο Νίκος Βούτσης στο προεδρείο της Βουλής | INTIMEnews

Βούτσης για τα βολέματα συζύγων και θυγατέρων: «Δεν αισθάνομαι απολογούμενος»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 14:33
Ο Νίκος Βούτσης στο προεδρείο της Βουλής
|INTIMEnews

Βούτσης για τα βολέματα συζύγων και θυγατέρων: «Δεν αισθάνομαι απολογούμενος»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 14:33

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για απαράδεκτο φαινόμενο με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και όταν μάλιστα είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε.

Για πολλούς εξ αυτών είναι άδικη η κριτική, υποστήριξε, διότι -όπως είπε- δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή.

«Θα ήταν απολύτως άδικο για μία-δύο-τρεις περιπτώσεις που πιθανώς υπάρχουν για βαθμό συγγένειας» να δημιουργείται η εντύπωση μη ύπαρξης αξιοκρατικών κριτηρίων στις σχετικές με τα εργασιακά της βουλής υποθέσεις, παρατήρησε.

«Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και επέμεινε ότι η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες.

Εμφανώς ενοχλημένος από την έκταση και την προβολή που έχει πάρει στον Τύπο το μπαράζ τακτοποιήσεων ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής θέλησε επίσης να διευκρινίσει ότι η ολοκλήρωση των μετατάξεων μπορεί να γίνεται στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, πλην όμως είχε δρομολογηθεί από μηνών και πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους.

Ολα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, επανέλαβε και επέμεινε πως δεν υπήρξαν υπερβολές, καθώς όλα κύλησαν στο πλαίσιο του συμφωνημένου από όλους Οργανογράμματος.

Ο κ. Βούτσης πήγε όμως και ένα βήμα παραπέρα στην απάντηση του, τονίζοντας  πως δεν είναι στις προθέσεις του να μπει σε διαδικασία δημοσιοποίησης «λίστας ονομάτων», όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε.

«Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε και στο μέλλον», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για προσωπικό το οποίο είχε προσληφθεί στη Βουλή προ του 2015.

«Προσωπικά θα έλεγα ότι δεν είναι παραδεκτό, είναι εντελώς απαράδεκτο το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις με λίστες ονομάτων. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που βρήκαμε και συνεργαστήκαμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πότε και με ποιές διαδικασίες προσλήφθηκαν, βαθμούς συγγένειας κλπ».

Εφιστώντας τέλος την προσοχή όλων στη διάκριση ανάμεσα στους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα γραφεία των βουλευτών, και το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

  • Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού.
  • Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου,«δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης». Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Αυτό το προσωπικό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή, η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης. «Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν» επισήμανε.
  • Τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία, δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο.
  • Στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο.
  • Στο Ίδρυμα της Βουλής για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, δεν έχει εξαντληθεί.
  • Η Βουλή προχώρησε στην εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την κινητικότητα, και με απόφαση που, επίσης είχε διακομματική συμφωνία, δόθηκε η δυνατότητα αυτή για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε αλληλογραφία με τα διάφορα υπουργεία, και έτσι, για όσους υπαλλήλους το επέλεξαν, προωθήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους.
  • Η Βουλή σταμάτησε να συνεργάζεται με εργολαβίες καθαρισμού και οι κυρίες που εργάζονταν στην καθαριότητα εντάχθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο προσωπικό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...