305
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως | INTIMEnews

Κεραμέως για άσυλο: Αρκεί τηλεφώνημα πολίτη για να επεμβαίνει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 10:48
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
|INTIMEnews

Κεραμέως για άσυλο: Αρκεί τηλεφώνημα πολίτη για να επεμβαίνει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 10:48

«Δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», αλλά πρέπει επιτέλους να ισχύσει στα ΑΕΙ της χώρας ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στην επικείμενη κατάργηση του ασύλου.

Περιγράφοντας σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια της χώρας, η υπουργός έκανε λόγο για άσυλο εκγληματιών και εξήγησε για την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει κατά απόλυτη προτεραιότητα η κυβέρνηση:

«Αν δεν προχωρούσαμε θα είχαμε την κοινωνία απέναντί μας, γιατί η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί με την κατάργηση του ασύλου».

«Εχουμε εξαιρετικά ιδρύματα, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και προσωπικό, δεν έχουμε το ακαδημαϊκό υγιές περιβάλλον, που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους», παρατήρησε.

Οπως είπε η κυρία Κεραμέως μετά την κατάργηση του ασύλου, στα πανεπιστήμια «θα ισχύει ό,τι και σε κάθε δημόσιο χώρο». Για παράδειγμα, σημείωσε, «αν βλέπει ένας φοιτητής να χτυπούν άλλον φοιτητή, καλεί την Αστυνομία», δεν θα χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη ή/και του Συμβουλίου για να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία.

Οσον αφορά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων η υπουργός Παιδείας είπε πως «χάσαμε ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», αφού «έχει μπλοκάρει για κάποια χρόνια η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων», ωστόσο θα μελετηθεί «συνολικά το ζήτημα των προνομίων των κολεγίων».

Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών», εξάλλου,  εκτίμησε πως θα «πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο των σπουδών», η όποια ρύθμιση όμως, διευκρίνισε, «δεν θα επηρεάσει όσους είναι τώρα στα ΑΕΙ».

Ερωτηθείσα εξάλλου, για το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, η Νίκη Κεραμέως γνωστοποίησε πως την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα και ο Πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε τη διαφωνία της κυβέρνησης με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη μισθοδοσία των κληρικών, τονίζοντας πως «όποια ζητήματα αφορούν το Κράτος – Εκκλησία μπορούν να λυθούν νομικά». «Αυτήν τη στιγμή πάντως, δεν δικαιολογείται αλλαγή», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά της η υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...