572
Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή των Γιώργου Παπαδάκη και Μαρίας Αναστασοπούλου | ΑΝΤ1/WebTV

Πολιτική αντιπαράθεση για τη δήλωση Πέτσα: «Οποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10
Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή των Γιώργου Παπαδάκη και Μαρίας Αναστασοπούλου
|ΑΝΤ1/WebTV

Πολιτική αντιπαράθεση για τη δήλωση Πέτσα: «Οποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 13:10

Μια αναμφίβολα άστοχη, σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, φράση του αν. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα σχετικά με το πώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα που αναμένεται τον χειμώνα και με τόσο υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, προκάλεσε αντιπαράθεση την Τρίτη.

Ο κ. Πέτσας, o οποίος διετέλεσε και κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πρώτα χρόνια της παρούσας κυβέρνησης, βρέθηκε το πρωί στο στούντιο του ΑΝΤ1, καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου.

Εκεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, του τέθηκε το ζήτημα της θέρμανσης τον προσεχή χειμώνα και ειδικά το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπό το πρίσμα και της προτροπής στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά πετρέλαιο και άλλους τρόπους.

«Το να πούμε ότι την άλλη εβδομάδα θα βγάλουμε νέο μέτρο, γιατί αυτά που λάβαμε τώρα δεν αρκούν, θα αναιρούσε τα μέτρα που πήραμε μετά από σύσκεψη» είπε και σημείωσε πως τα μέτρα της ΔΕΘ ήταν το καλύτερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Ο έτερος του πάνελ, ο Γιώργος Καραμέρος, δημοσιογράφος αλλά και παλιός αντιπεριφερειάρχης Αττικής της Ρένας Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε στον αν. υπουργό Εσωτερικών ότι 700.000 σπίτια πλήρωσαν αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια για να αλλάξουν τους καυστήρες τους σε φυσικό αέριο, ρωτώντας τον, τόσο αυτός όσο και οι άλλοι δημοσιογράφοι της εκπομπής, αν υπάρχει σκέψη να υπάρξει κάποια επιδότηση για το κόστος μιας νέας αλλαγής.

«Είναι λαϊκισμός αυτό. Λαϊκισμός είναι όταν αρνούμαι να δω την πραγματικότητα. Ακούστε… 1.200% έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου και λέμε ότι έχουμε τη δυνατότητα αν μετακινηθείτε σε κάτι άλλο που είναι φθηνότερο και κοστίζει λιγότερο σε εσάς και στον κρατικό προϋπολογισμό, να σας βοηθήσουμε», είπε ο κ. Πέτσας, με τον κ. Παπαδάκη να παρεμβαίνει, σημειώνοντας ότι ένα σπίτι θα χρειαστεί 1.500 ευρώ και μία πολυκατοικία 3.500-4.000 ευρώ.

Τότε ο κ. Πέτσας απάντησε: «Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».

«Οι πολίτες θα πεθάνουν κ. Πέτσα. Τι προσαρμογή, θα πεθάνουμε από το κρύο; Είναι λίγο κυνικό αυτό που λέτε», σχολίασε ο κ. Καραμέρος, για να του απαντήσει ο αν. υπουργός Εσωτερικών:

«Η πορεία όλων μας, εξαρτάται από την προσαρμoγή μας σε δύσκολες συνθήκες. Όταν πέφτουν βόμβες στην γειτονιά μας πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν υπάρχει φθηνότερο καύσιμο, να μεταφερθούμε σε αυτό. Δεν υπάρχει εγκλωβισμός κάποιου. Υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί κάπου; Εμείς είμαστε εδώ να το επιδοτήσουμε».

Αλλά η φράση του κ. Πέτσα «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει», έδωσε μια ιδανική ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση, γενικεύοντάς το μάλιστα. Χαρακτηριστικά τα όσα σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”. Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια. Η δήλωση του κ. Πέτσα είναι σοκαριστική. Προσβάλλει 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών».

Ο κ. Πέτσας επανήλθε απαντώντας σε σχετική ανάρτηση στο Twitter και κάνοντας λόγο για «αποσπασματική προβολή μιας φράσης που διαστρεβλώνει την αλήθεια». Ο αν. υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως αναφερόταν «στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...