335
Ουκρανοί φαντάροι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην περιοχή Λίμαν, σε στιγμή ανάπαυλας | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Πολεμικά απόρρητα στο web: διαρροή ή παιχνίδι κατασκόπων;  

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 09:30
Ουκρανοί φαντάροι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην περιοχή Λίμαν, σε στιγμή ανάπαυλας
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Πολεμικά απόρρητα στο web: διαρροή ή παιχνίδι κατασκόπων;  

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 09:30

Δημοσίευμα των New York Times περί διαρροής στο web πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αφορώντα την Ουκρανία, προκάλεσε θόρυβο στις ΗΠΑ. Αναφέρεται ότι πρόκειται για απόρρητα έγγραφα, λεπτομερέστατα, που περιγράφουν πώς θα ενισχυθούν οι ουκρανικές δυνάμεις εν όψει της εαρινής επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το νεοϋορκέζικο μέσο, τα σχέδια κυκλοφόρησαν την τρέχουσα εβδομάδα στο Twitter και στο Telegram. Η εφημερίδα έγραψε κιόλας ότι το Πεντάγωνο ερευνά την υπόθεση, στοχεύοντας στον δράστη της διαρροής. Το υλικό εμφανίστηκε με τη μορφή φωτογραφιών σχεδιαγραμμάτων και πινάκων και αφορά, τόσο παραδόσεις όπλων στον Ζελένσκι όσο και τη δύναμη συγκεκριμένων μονάδων.

Το ρωσικό κανάλι Telegram Readovka έγραψε ότι αυτά τα έγγραφα μπορεί να είναι πλαστά και ότι ενδεχομένως τα έχουν ρίξει στο Ιντερνετ οι ίδιες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να προκαλέσουν είτε σύγχυση είτε εφησυχασμό στις ρωσικές δυνάμεις. Το Readovka προέβαλε ως επιχείρημα υπέρ της πλαστότητας το γεγονός ότι ένα από τα διαρρεύσαντα έγγραφα γράφει περί «έλλειψης προετοιμασίας» των ουκρανικών δυνάμεων.

Ενα έγγραφο αναφέρει λεπτομερώς τις δαπάνες για τα συστήματα πυροβολικού HIMARS, πληροφορίες που είχαν κρατηθεί μυστικές. Ενα άλλο περιγράφει 12 ουκρανικές ταξιαρχίες, εννέα από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας τον εξοπλισμό τους, καθώς και τις ημερομηνίες στις οποίες υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων.

Οι New York Times ισχυρίστηκαν ότι τα διαρρεύσαντα έγγραφα μοιάζουν πλαστογραφημένα από τους Ρώσους, επειδή αναφέρουν υπερβολικό αριθμό σκοτωμένων ουκρανών στρατιωτών (71.500) και μικρότερο αριθμό σκοτωμένων ρώσων στρατιωτών (17.500 – οι Δυτικοί τους υπολογίζουν σε 40.000-60.000). Αντιθέτως, το Readovka διατείνεται ότι όλα είναι έργο των Αμερικανών, μια ψυχολογική επιχείρηση εφησυχασμού των Ρώσων.

Από πλευράς του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να διαγράψει πλήρως αυτές τις πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται όντως για διαρροή κανονικών εγγράφων του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ, αυτή θα είναι η πρώτη που συμβαίνει στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Σημειωτέον ότι κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν περιέχει πληροφορίες για το πώς, πότε και πού θα επιτεθούν οι δυνάμεις του Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...