482
O Τζο Μπάιντεν διασκεδάζει με τα παθήματα του Ντόναλντ Τραμπ, όμως δεν τα σχολιάζει δημοσίως | CreativeProtagon

Γιατί ο Μπάιντεν σιωπά στην υπόθεση Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 14:02
O Τζο Μπάιντεν διασκεδάζει με τα παθήματα του Ντόναλντ Τραμπ, όμως δεν τα σχολιάζει δημοσίως
|CreativeProtagon

Γιατί ο Μπάιντεν σιωπά στην υπόθεση Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2023, 14:02

Ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει να μη σχολιάσει τις δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ, γράφει η Repubblica. Η λογική του Τζο Μπάιντεν εδράζεται στην πεποίθησή του ότι ο ίδιος προβάλλει ως η ήρεμη δύναμη που εξασφαλίζει στους Αμερικανούς την αποτροπή του χάους. Ετσι κάνει και δυνατό κοντράστ με τις φωνασκίες των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να υπερασπιστούν τον Τραμπ, αν και έχει προ πολλού πιάσει τα όρια της δημοφιλίας του και δεν μπορεί πλέον να τα διευρύνει.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι η σιωπή για τα προβλήματα του Τραμπ τον βοηθά. Διότι δείχνει ότι αυτός, σε αντίθεση με τον Τραμπ, εργάζεται αθορύβως για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, κάτι που επιβραβεύτηκε και με την εκλογή του το 2020. Παρά τις όποιες αμφιβολίες των Δημοκρατικών για την εκ νέου υποψηφιότητα του Μπάιντεν, αν δεν υπάρξουν θέματα υγείας, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει το καλύτερο χαρτί που διαθέτουν, σχολίασε το ιταλικό μέσο. Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να καταπίνουν δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ανταποκριτή από τη Νέα Υόρκη, σε μεγάλο βαθμό οι Δημοκρατικοί προτιμούν τον Τραμπ για αντίπαλό τους στις προεδρικέ εκλογές του 2024. Δεν μπορεί να αυξήσει περισσότερο τα ποσοστά του, όπως φάνηκε στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2018, στις προεδρικές του 2020 και ξανά στις μεσοπρόθεσμες του 2022. Θεωρούν, επίσης, ότι το τελευταίο κατηγορητήριο έδωσε στον Τραμπ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του: τον επανέφερε από την αφάνεια στο προσκήνιο και συγχρόνως προκάλεσε συσπείρωση των οπαδών του.

Ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος ότι ο Τραμπ θα εδραιώσει τη θέση του στο κόμμα του, όμως δεν θα μπορέσει να προσελκύσει μετριοπαθείς, κεντρώους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους – και αυτή ακριβώς είναι η κρίσιμη μάζα την οποία πρέπει να θέλξει και να κατακτήσει ο Τραμπ ώστε να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει τον Μπάιντεν στις κάλπες του 2024.

Τις δε γυναίκες ψηφοφόρους τις έχει σίγουρα χάσει: ακόμη και αν αθωωθεί από τις κατηγορίες του εισαγγελέα ότι εξαγόρασε τη σιωπή τριών ατόμων για να αποφύγει το σκάνδαλο στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, όλες θα θυμόνται ότι απάτησε με κάποια πορνοστάρ τη γυναίκα του αμέσως μετά τον γάμο τους και ενόσω κυοφορούσε το παιδί τους.

Εξάλλου, εκκρεμούν σοβαρότερες υποθέσεις εις βάρος του Τραμπ, όπως η ιστορία των διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοικία του στη Φλόριντα. Από τέτοια ιστορία την πάτησε και ο Ρίτσαρντ Νίξον, έγραψε η Repubblica. Η δε Τζόρτζια, όπου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ζήτησε από τις ντόπιες αρχές των Ρεπουμπλικανών να του βρουν ανύπαρκτες ψήφους για να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν, είναι το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματά του. Γιατί; Διότι υπάρχει ηχογραφημένο υλικό που τον ενοχοποιεί.

Στο φόντο, βέβαια, είναι και η επίθεση στο Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021, γράφει το ιταλικό μέσο. Εστω και χωρίς κατηγορητήριο εις βάρος του Τραμπ, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της. Ολοι θυμούνται τις προσπάθειές του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφού προηγουμένως είχε υποκινήσει την επίθεση στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...