250
Ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του, Σούζαν, ενώ επιβιβάζονται στο αεροσκάφος κατά την αναχώρησή τους από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία | Τwitter/@SecPompeo

Πομπέο: «Οχι» στις μονομερείς ενέργειες – Παράθυρο ευκαιρίας η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 10:14
Ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του, Σούζαν, ενώ επιβιβάζονται στο αεροσκάφος κατά την αναχώρησή τους από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία
|Τwitter/@SecPompeo

Πομπέο: «Οχι» στις μονομερείς ενέργειες – Παράθυρο ευκαιρίας η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2020, 10:14

Με ένα tweet, o επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Mάικ Πομπέο, αποχαιρέτησε την Ελλάδα –χώρα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει– επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί μονομερείς ενέργειες (βλ. κάθοδος «Oruc Reis») ούτε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συνόδευσε στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στην οικία του οποίου στο Ακρωτήρι Χανίων φιλοξενήθηκαν για δύο βράδια ο κ. Πομπέο και η σύζυγός του, Σούζαν – δείτε κάτω το σχετικό βίντεο).

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδοκιμάζει τη χρήση απειλών και μονομερών ενεργειών ως μέσων επίλυσης διμερών διαφορών, στέλνοντας ένας σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα. Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης», σημειώνει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτηρίζει παράθυρο ευκαιρίας την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με την επισήμανση ότι όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.

Στην συνέντευξή του, τέλος, ο Μάικ Πομπέο κάνει λόγο για χρήσιμο και βοηθητικό ρόλο των ΗΠΑ έναντι των δύο πλευρών, ενώ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζει ότι προς το παρόν τουλάχιστον «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...