152
Χωρίς αύξηση προϋπολογισμού, αναμένεται να προστεθούν νέες εργαστηριακές εξετάσεις | Intime

ΠΙΣ: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι εργαστηριακοί γιατροί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 15:35
Χωρίς αύξηση προϋπολογισμού, αναμένεται να προστεθούν νέες εργαστηριακές εξετάσεις
|Intime

ΠΙΣ: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι εργαστηριακοί γιατροί

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 15:35

Σε νέο οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι εργαστηριακοί γιατροί μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Με το ΦΕΚ (αρ. 1454, β΄ τεύχος) κοστολογούνται για πρώτη φορά διαγνωστικές εξετάσεις που προκαλούν πρόσθετη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να αυξάνεται ο προϋπολογισμός του οργανισμού, ώστε να τις καλύπτει.

Μάλιστα, αναφέρεται ρητά στο ΦΕΚ ότι «η υπέρβαση στον συγκεκριμένο ΚΑΕ θα καλυφθεί από το clawback που αποδίδουν τα διαγνωστικά στον Οργανισμό». Τι σημαίνει αυτό;

Οι νέες εξετάσεις που κοστολογήθηκαν για τις οποίες η πολιτεία παρέχει ονομαστική κάλυψη, δεν θα καλυφθούν από έξοδα που έχουν υπολογιστεί, αλλά από τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα.

Οι εξετάσεις και πράξεις είναι η LDL αφαίρεση σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και η αξονική ουρογραφία.

«Η πολιτική υφαρπαγής εισοδήματος και επίταξης πανάκριβων διαγνωστικών υπηρεσιών εις βάρος του διαγνωστικού κλάδου, προκάλεσε συλλογικό κύμα αντιδράσεων με εξαιρετικά επιτυχημένες κινητοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...