410
O Τζορτζ Σουλτς με τον Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο το 1986 | Ronald Reagan Presidential Library, NARA

Πέθανε στα 100 του ο Τζορτζ Σουλτς, εμβληματικός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2021, 21:50
O Τζορτζ Σουλτς με τον Ρόναλντ Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο το 1986
|Ronald Reagan Presidential Library, NARA

Πέθανε στα 100 του ο Τζορτζ Σουλτς, εμβληματικός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2021, 21:50

Σπάνια ένας πολιτικός έχει την τύχη να δει την Ιστορία να αλλάζει. Ο Τζορτζ Σουλτς, ο άνθρωπος που διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 1982 έως το 1989, δεν την είδε μόνο να αλλάζει – την άλλαξε ο ίδιος. Αυτή η εμβληματική προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας, που χάραξε την στρατηγική προσέγγισης του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και με έναν τρόπο προφήτευσε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και του Ψυχρού Πολέμου, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 100 ετών.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε την Κυριακή το Ινστιτούτο Χούβερ, του οποίου ο Σουλτς υπήρξε μέλος μετά την αποχώρησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενας από τους δεινότερους τακτικιστές όλων των εποχών, που εργάστηκε με τρεις αμερικανούς προέδρους, ο Τζορτζ Π. Σουλτς πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτου, κέντρου προβληματισμού του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Ο Σουλτς έπαιξε βασικό ρόλο, με τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, για να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία της διπλωματίας για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε αυτό το ινστιτούτο.

Ο Σουλτς υπήρξε ο ένας από τους δύο μόνο Αμερικανούς που πέρασε από τέσσερις διαφορετικές θέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση: ως υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και διευθυντής Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο.

Ήταν ένας πολιτικός παλαιάς κοπής. Στη σύγχρονη πολιτική επικοινωνία πολλοί μιλούν για την «Ώρα Σουλτς». Οσο ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνήθιζε να αφιερώνει μία ώρα κάθε εβδομάδα για περισυλλογή. Κλεινόταν στο γραφείο του, έπαιρνε ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι και έλεγε στην γραμματέα του να τον διακόψει μόνο αν τηλεφωνήσουν δύο άνθρωποι: «Η γυναίκα μου ή ο πρόεδρος».

Σε αυτές τις «ώρες», ο Σουλτς χάραξε την πολιτική που θα έφερνε τις ΗΠΑ να αλλάξουν προσέγγιση απέναντι στον μεγάλο εχθρό, την ΕΣΣΔ: από το καθεστώς δύο υπερδυνάμεων στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου επιχειρήθηκε ένα άνοιγμα, που βοηθούντος και του μεταρρυθμιστή Γκορμπατσόφ οδήγησε μεταξύ άλλων στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στην αλλαγή της Ιστορίας.

Σεπτέμβριος 1985, ο Τζορτζ Σουλτς καλωσορίζει τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε, στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Ρόναλντ Ρίγκαν (Ronald Reagan Presidential Library)
Οκτώβριος 1986, στη Σύνοδο του Ρέικιαβικ, ο Σουλτς με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Σεβαρτνάτζε και τον Ρόναλντ Ρίγκαν (Ronald Reagan Presidential Library)

Η Κοντολίζα Ράις, επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (2005- 2009) επί προεδρίας του ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους, αποχαιρέτισε έναν «μεγάλο αμερικανό πολιτικό» και «αληθινό πατριώτη» που «έκανε τον κόσμο καλύτερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...