698
Η Πένέλοπε Κρουζ τον περασμένο Μάιο στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών | EPA/CLEMENS BILAN

Η Πενέλοπε Κρουζ και η επανάσταση του #MeToo

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2018, 15:17
Η Πένέλοπε Κρουζ τον περασμένο Μάιο στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών
|EPA/CLEMENS BILAN

Η Πενέλοπε Κρουζ και η επανάσταση του #MeToo

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2018, 15:17

Ολοι οι δρόμοι στη ζωή της Πενέλοπε Κρουζ οδηγούν στον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ηταν περίπου 15 ετών, όταν μαγεμένη από τις ταινίες του συμπατριώτη της ισπανού σκηνοθέτη, αποφάσισε να εγκαταλείψει την μεγάλη της αγάπη, τον χορό, και να ασχοληθεί με τον έρωτα της ζωής της, την υποκριτική.

Αλλά ακόμη κι όταν δεν την σκηνοθετεί ο ίδιος ο Αλμοδόβαρ, λειτουργεί σαν μέντορας και φύλακας άγγελός της, λειτουργώντας καταλυτικά ώστε να βρεθεί στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή και να κατακτήσει έναν ακόμη ενδιαφέροντα ρόλο.

Η Πενέλοπε Κρουζ σε σκηνή από το μιούζικαλ «Nine» (The Weinstein Company)

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της ταινίας «Το ξέρουν όλοι» του Ασγκάρ Φαραντί που έκανε πρεμιέρα στο εφετινό Φεστιβάλ των Καννών και θα αρχίσει να προβάλλεται στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου του 2018. Εδώ, η Κρουζ συμπρωταγωνιστεί για έκτη φορά με τον άνδρα της ζωής της, Χαβιέ Μπαρδέμ. Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Λόρα ταξιδεύει με την κόρη και τον γιο της στο χωριό όπου μεγάλωσε, για τον γάμο της αδερφής της. Οι εντάσεις όμως δεν λείπουν από την οικογένεια της και τα συναισθήματα που ακόμη τρέφει για τον παλιό της φίλο Πάκο, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η γιορτινή ατμόσφαιρα διακόπτεται, όταν το ρεύμα πέφτει ξαφνικά και η κόρη της Λόρα εξαφανίζεται.

Η Κρουζ είναι διάσημη για το φλογερό ταμπεραμέντο της στη μεγάλη οθόνη. Είναι Ισπανίδα και αυτό αναβλύζει από κάθε αισθησιακό κύτταρό της. Αν δεν την θυμόμαστε σε κάποιον πιο ήπιων τόνων ρόλο, αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει ερμηνεύσει κανέναν τέτοιο.

Σε σκηνή από την ταινία του Γούντι Αλεν «Στη Ρώμη με αγάπη» (Medusa Film)

Της αρέσει να φωνάζει, να παλεύει, να είναι δυναμική και να ξεφεύγει από το περίγραμμα. Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», μίλησε για τον αγαπημένο της Πέδρο Αλμοδόβαρ, τη σχέση ζωής με τον Μπαρδέμ, αλλά και το κίνημα του #MeToo.

Για το αν αισθάνεται «πρότυπο γυναίκας»

«Δεν αισθάνομαι πρότυπο, θα μου άρεσε όμως να περνάω όσο μπορώ σωστά μηνύματα. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όμως πιστεύω ότι αν ενδώσουμε στις δύο μεγαλύτερες παγίδες της εποχής μας, τον φόβο και την απομόνωση, δεν θα υπάρχει επιστροφή».

Για τις δυναμικές γυναίκες που υποδύεται

«Ευτυχώς για μένα, από πολύ νωρίς, ο κάθε σκηνοθέτης είδε σε εμένα αυτό που κι εγώ ήθελα να βγάλω μέσα από τους ρόλους. Ενα κορίτσι δυναμικό, που δεν του αρέσει να κρατά το στόμα του κλειστό. Μόνο δυναμικές γυναίκες θέλω να υποδύομαι».

Με ποιους σκηνοθέτες θα ήθελε να συνεργαστεί

«Σίγουρα με τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ».

Για το «κεφάλαιο Πέδρο Αλμοδόβαρ»

«Υπάρχει μία υπέροχη οικειότητα ανάμεσά μας. Καταλαβαινόμαστε χωρίς καν να μιλήσουμε, με τα μάτια. Στη νέα του ταινία, “Dolor y gloria” (Πόνος και Δόξα) που θα βγει το 2019, έχω έναν μικρό ρόλο, πρωταγωνιστής είναι ο Αντόνιο Μπαντέρας. Η ταινία έχει πολλά βιογραφικά στοιχεία του Αλμοδόβαρ κι εγώ υποδύομαι τη μητέρα του, γεγονός πολύ τιμητικό για μένα».

Με τον αγαπημένο της σκηνοθέτη Πέδρο Αλμδόβαρ στα γυρίσματα της ταινίας «Dolor y Gloria», που θα βγει το 2019 στις αίθουσες (El Deseo)
Για το κίνημα του #MeToo

«Ενα ανέλπιστο δώρο που ήρθε χάρη σ’ αυτό το κίνημα, είναι ότι ενώ παλιότερα οι ταινίες με κεντρικές πρωταγωνίστριες γυναίκες δεν ήταν οι πιο δημοφιλείς, τώρα πλέον, αυτό έχει αλλάξει και οι χρηματοδότες ψάχνουν αυτό ακριβώς, ιστορίες από γυναίκες, που απευθύνονται σε γυναίκες. Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε πιστοί σε αυτό το κίνημα και σε όλη την αλλαγή που προσπαθεί να φέρει στον κόσμο. Να μην το αντιμετωπίσουμε σαν μόδα. Και να καταλάβουν όλες οι γυναίκες, ακόμη και αν δεν είναι διάσημες ή αναγνωρίσιμες, ότι δεν τους αξίζουν τέτοιες άνανδρες συμπεριφορές. Ηρθε επιτέλους η ώρα να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες όπως ακριβώς και οι άνδρες. Ισότιμα».

Με τον άνδρα της ζωής της, Χαβιέ Μπαρδέμ, σε σκηνή από την ταινία «Vicky Christina Barcelona» του Γούντι Αλεν (Metro-Goldwyn-Meyer)
Για τον άνδρα της ζωής της, Χαβιέ Μπαρδέμ

«Οταν παίζουμε μαζί σε κάποια ταινία, έχουμε παρόμοιο τρόπο δουλειάς και συγκέντρωσης και αυτό είναι πολύ βοηθητικό. Αλλά μακριά από τα κινηματογραφικά πλατό, η ζωή είναι δική μας, και μόνο δική μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...