368
| EPA/CLEMENS BILAN

Παρέμβαση Ομπάμα κατά Τραμπ για το μακελειό στο Ελ Πάσο

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 08:35

Παρέμβαση Ομπάμα κατά Τραμπ για το μακελειό στο Ελ Πάσο

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 08:35

Οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην ρατσιστική γλώσσα που τροφοδοτεί περιστατικά όπως τη διπλή σφαγή στο Ελ Πάσο και το Οχάιο τόνισε σε παρέμβασή του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρεται έμμεσα –χωρίς ονομαστική αναφορά- αλλά ξεκάθαρα κατά του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δεχτεί τα πυρά των Δημοκρατικών ακριβώς για την εμπρηστική ρητορική του.

Michelle and I grieve with all the families in El Paso and Dayton who endured these latest mass shootings. Even if…

Geplaatst door Barack Obama op Maandag 5 augustus 2019

Ο Ομπάμα τονίζει ότι «κανένα άλλο έθνος στη Γη δεν προσεγγίζει καν τη συχνότητα με την οποία εμείς βιώνουμε μαζικές δολοφονίες. Κανένα άλλο ανεπτυγμένο έθνος δεν ανέχεται τα επίπεδα της ένοπλης βίας που ανεχόμαστε εμείς».

Κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, «μας λένε ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα δεν θα σταματήσουν τους φόνους, ότι δεν θα σταματήσουν διαταραγμένα άτομα από το να βρουν όπλα και να αρχίσουν να σκοτώνουν αθώους». Ωστόσο, συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, «τα στοιχεία δείχνουν ότι [οι νόμοι] μπορούν να σταματήσουν κάποιες δολοφονίες».

Μέχρι «όλοι μας να ξεσηκωθούμε και να επιμένουν οι αιρετοί αντιπρόσωποι να αλλάξουν τους νόμους για τα όπλα, αυτές οι τραγωδίες θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνει και ένα δεύτερο σημείο. Μέχρι να αποσαφηνιστούν πλήρως τα κίνητρα των δραστών, πρέπει να δούμε ένα μοτίβο που ακολουθούν οι δράστες. Είναι «προβληματικά άτομα» που ασπάζονται ρατσιστικές ιδεολογίες και αισθάνονται υποχρεωμένοι «να δράσουν βίαια ώστε να διατηρηθεί η ανωτερότητα των λευκών».

Παρομοιάζει μάλιστα τους ανθρώπους αυτούς με τους τρομοκράτες της ISIS, καθώς δρουν μόνοι τους, έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί σε εθνικιστικές ιστοσελίδες. Αρα, συνεχίζει, χρειάζονται καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Απευθύνει ακόμη κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για να συμπεριφερθούν με τις αξίες της ανοχής και της ποικιλομορφίας που θα πρέπει να είναι «κεντρικές αξίες της δημοκρατίας μας».

Σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ καλεί τους πολίτες να απορρίψουν κάθετα την ρητορική που «τροφοδοτεί ένα κλίμα φόβου και μίσους και κανονικοποιεί τα ρατσιστικά αισθήματα». Να απορρίψουν ακόμη «ηγέτες που δαιμονοποιούν αυτούς που δεν μοιάζουν μαζί μας, μεταξύ τους και τους μετανάστες».

Αυτή η γλώσσα, συνεχίζει, είναι στον πυρήνα του ρατσιστικού λόγου στις ΗΠΑ εδώ και αιώνες και «δεν έχει θέση στη ζωή και την πολιτική. «Είναι ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών με καλή πίστη να το δηλώσουν αυτό, ανοιχτά και ξάστερα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...