380
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Λευτέρη Οικονόμου για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των τροχαίων στην Κρήτη | Twitter/Kyriakos Mitsotakis

Παρέμβαση Μητσοτάκη με έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό των τροχαίων στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 15:12
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Λευτέρη Οικονόμου για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των τροχαίων στην Κρήτη
|Twitter/Kyriakos Mitsotakis

Παρέμβαση Μητσοτάκη με έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό των τροχαίων στην Κρήτη

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 15:12

Η «έκρηξη» των τροχαίων στην Κρήτη που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των νεκρών στην άσφαλτο κατά 47% (!) σε σχέση με πέρυσι, ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, την Τρίτη στο Μαξίμου.

Ειδικά όσον αφορά τον βόρειο οδικό άξονα (ΒΟΑΚ), τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία, από 22 το 2018, έφθασε τους 34 μόνο στο πρώτο επτάμηνο του 2019.

Κύριες αιτίες, η χρήση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης-κράνους, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση Κανόνων Οδικής Κυκλοφορίας.

Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκε εφαρμογή του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου από την Τροχαία Κρήτης.

Ηδη από τη Δευτέρα 19/8, στους δρόμους του νησιού βγήκαν 45 συνεργεία και σε 1317 ελέγχους κατέγραψαν: 151 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 87 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 9 για κατανάλωση αλκοόλ, 333 παραβάσεις διαφόρων ειδών.

Τον Αύγουστο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προεδρεύσει σε ειδική σύσκεψη στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή φορέων, για την οδική συμπεριφορά στην Κρήτη και τις υποδομές, με έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Στη σύσκεψη είχε παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο σχέδιο «Προσέχω» της ΝΔ για την οδική ασφάλεια, το οποίο θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση. 

 «Είμαι πολύ θυμωμένος και θα το γράψω όπως το αισθάνομαι και δεν με νοιάζει αν με παρεξηγήσουν οι συντοπίτες μου. Στην Κρήτη πολλοί οδηγούν άθλια. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Αν είναι μαγκιά αφού έχεις κατεβάσει καμιά δεκαριά κούπες να βγεις στον δρόμο και να οδηγείς σαν τρελός….Συντοπίτες μου ξυπνήστε! Προσωπικά δεσμεύομαι ότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη θα είναι πρώτη προτεραιότητα. Για την οδική ασφάλεια έχουμε ήδη, μετά από εκτενή διαβούλευση, καταθέσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων. Και ναι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση», ανέφερε τότε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:

  • μεγαλύτερη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα (Δευτέρες και Σαββατοκύριακα σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία)
  • μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα
  •  ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Κρήτης σε προσωπικό -50 άτομα τίθενται στην υπηρεσία της Τροχαίας
  • ειδικές διαλέξεις στα σχολεία για την οδική συμπεριφορά
  • ενημερωτική καμπάνια στα τοπικά μέσα
  • σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα πιο επικίνδυνα σημεία του βόρειου οδικού δικτύου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...