343
Ο Τζουζέπε Κόντε σε πρόσφατη ομιλία του. Η κυβέρνησή του μετράει ώρες | REUTERS/Massimo Pinca

«Ευχαριστούμε κ. Κόντε» – τελειώνει η κυβέρνηση στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 13:54
Ο Τζουζέπε Κόντε σε πρόσφατη ομιλία του. Η κυβέρνησή του μετράει ώρες
|REUTERS/Massimo Pinca

«Ευχαριστούμε κ. Κόντε» – τελειώνει η κυβέρνηση στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 13:54

H αντίστροφη μέτρηση για την ιταλική κυβέρνηση έχει αρχίσει εδώ και μέρες. Και καθώς φαίνεται πλησιάζει στο τέλος της. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, έφθασε ένα βήμα από το να πει ότι η κυβέρνηση Κόντε διαλύεται. Ευχαρίστησε ωστόσο τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για τη συνεργασία τους…

«Ο,τι κι αν συμβεί, ήθελα να σας πω ότι ήταν τιμή μας να εργαστούμε μαζί σε αυτή την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο, που είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο Κόντε αναμενόταν να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο αργότερα μέσα στη μέρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του μετά τη δήλωση του εταίρου των Πέντε Αστέρων στον συνασπισμό, της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής.

Δεν έχει οριστεί ακόμη η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα τελειώσει η πολιτική αναταραχή.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές προεξόφλησαν την παραίτηση μέσα στην Τρίτη του 55χρονου Κόντε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να δει αν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο και θα προκηρυχθούν εκλογές.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τρεισήμισι χρόνια πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, έχοντας την πεποίθηση ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις θα τον οδηγήσει στην εξουσία και θα στείλει στην αντιπολίτευση το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο Ντι Μάιο είπε πως οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων θα υποστηρίξουν τον Κόντε, τον ακομμάτιστο καθηγητή Νομικής που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Μάιο του 2018, προσπαθώντας να συγκεράσει τους λαϊκιστές με τους εθνικιστές. «Ο καθένας από εμάς γνωρίζει ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», έγραψε ο Ντι Μάιο σε ανάρτηση στο Facebook.

«Η Λέγκα θα πρέπει να απαντήσει για τη λανθασμένη απόφασή της να τα χαλάσει όλα, προκαλώντας κυβερνητική κρίση στα μέσα Αυγούστου… απλώς και μόνο για να κυνηγήσει τις δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

Πολιτικές πηγές δήλωσαν τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters πως το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας είχε «καλές», αρχικές επαφές με τα Πέντε Αστέρια για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...