239
Ο υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο | Menelaos Myrillas / SOOC

Παράταση του «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 συζητά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2016, 22:32
Ο υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο | Menelaos Myrillas / SOOC

Παράταση του «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 συζητά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2016, 22:32

Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει έναν ακόμη συμβιβασμό και να συμφωνήσει στην παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018, δηλαδή αφού λήξει το πρόγραμμα, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Μάλιστα, στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο το οποίο θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι θα μπορούσαν να περιγραφούν από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι δαπάνες όπου θα γίνουν μειώσεις, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των υφιστάμενων συντάξεων. Και είναι ιδιαίτερα επικριτικός κατά του ΔΝΤ, τόσο για τις αστοχίες στις εκτιμήσεις του όσο και για την αποφασιστικότητά του να πιέσει για τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο», αναφέρει ο ίδιος. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη» τονίζει.

Οσο για το σενάριο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, παρά τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...