627
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων | INTIMEnews

Παπαθανάσης: Την ερχόμενη εβδομάδα το νέο αίτημα για €2,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – πώς πάει η απορρόφηση

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 16:33
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων
|INTIMEnews

Παπαθανάσης: Την ερχόμενη εβδομάδα το νέο αίτημα για €2,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – πώς πάει η απορρόφηση

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 16:33

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το  αίτημα της Αθηνας για την 4η δόση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πάει για τον Μάιο.

Οπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα 18 από τα 20 ορόσημα, εκτιμώντας ότι τα υπόλοιπα δύο θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Συνολικά η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 17%,

Μέχρι και το τρίτο ελληνικό αίτημα, η Αθηνα έχει λάβει 14,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 41% των συνολικών πόρων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 30%.

Οπως μαλιστα ενημέρωσε  ο ο κ. Παπαθανάσης  την Τετάρτη κυρώθηκε η αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία -όπως σημείωσε- «επιτρέπεται μία φορά στη διάρκεια της ζωής του», γεγονός που σύμφωνα με τον υπουργό, «απέδειξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με τα 36 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα».

Και  στόχος είναι να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου, με τη χώρα μας να έχει και εφέτος πολλαπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η Ελλάδα», ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%. Απομένουν να εκπληρωθούν δύο από τα συνολικά 20 ορόσημα, προκειμένου να υποβληθεί εντός του Μαΐου το αίτημα για την 4η δόση των επιχορηγήσεων».

Τα δύο ορόσημα που εκκρεμούν, σύμφωνα με τον διοικητή της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστη Καβαλάκη, είναι η έγκριση τουλάχιστον 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις (Εξοικονομώ επιχειρώντας, αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις), και η ανάθεση της σύμβασης της Διπλής Ανάπλασης από τον δήμο Αθηναίων.

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε, επίσης, την ενεργοποίηση του ποσού 500 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα κατευθυνθεί για το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρέχει εγγυήσεις έως το 70% του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης και θα κατευθυνθεί σε τρία προγράμματα υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πλέον, όπως επισημάνθηκε, μαζί με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ θα υπάρχουν δύο προγράμματα στήριξης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την παροχή επιχειρηματικών δανείων. Προκειμένου, να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Εξ αυτών τα 18,2 δισ. ευρώ δεν επιστρέφονται ενώ τα 17,8 δισ. ευρώ αποτελούν «πόρους στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια», προκειμένου να «καλύψουμε το επενδυτικό κενό».

Θεσσαλία και Εβρος

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παππάς έκανε και στην ανακατεύθυνση πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη σε Εβρο και Θεσσαλία.

Το κόστος των ζημιών στη Θεσσαλία άγγιξε τα 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. ευρώ να αφορούν υποδομές, παρατήρησε.  Γι αυτό και «ανακατευθύναμε πόρους από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης» με αποτέλεσμα περί τα 600 εκατ. από το Ταμείο να «πέσουν» στη Θεσσαλία και 86 εκατ. στον Έβρο.

Πλέον τόνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι «να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Για αυτό και έκανε λόγο για δύο επιπρόσθετα προγράμματα. Το πρώτο είναι το ΤΕΠΙΧ 3 με δύο πυλώνες: Το εγγυοδοτικό με 2% επιτόκιο και το δεύτερο που αφορά την επιδότηση επιτοκίου, με το 40% να είναι άτοκο και το 60% με 3% επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, αναφέρθηκε και σε εγγυοδοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με εγγυήσεις έως 70%.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...