348
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παπαευαγγέλου: Ρεβεγιόν ακόμη και με μάσκα – Αρκούν οκτώ λεπτά για τη μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 18:28
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παπαευαγγέλου: Ρεβεγιόν ακόμη και με μάσκα – Αρκούν οκτώ λεπτά για τη μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2020, 18:28

Την επικινδυνότητα στα ρεβεγιόν ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέδειξε με ένα παράδειγμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. τη Δευτέρα.

Η καθηγήτρια είπε ότι ακόμη και σε ένα διαμέρισμα 150 τ.μ., που θα παρευρεθούν 20 άτομα τα οποία θα φοράνε μάσκα, τότε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. «Διαφορετικά, χωρίς μάσκα, και αν πούνε οι καλεσμένοι και κανένα τραγούδι, αρκούν οκτώ λεπτά για να μεταδοθεί ο ιός», εξήγησε.

Η ίδια τόνισε ότι αν κρατάμε τις αποστάσεις και έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προστασία. «Και αν έχουμε διασπορά σε ένα σπίτι, τότε θα έχουμε πολλά κρούσματα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

«Γι’ αυτό και είναι σημαντική η αποφυγή του συγχρωτισμού και θα πρέπει να έχουμε μικρή παρέα, να τηρούμε τις αποστάσεις και να αερίζουμε τον χώρο», συμπλήρωσε.

Τυχόν αύξηση τις ημέρες των γιορτών, εύκολα θα κατέστρεφε ό,τι καταφέραμε αυτές τις εβδομάδες, είπε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης συμβούλευσε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την ίδια παρέα.

Εμβόλια

Ενόψει του εμβολιασμού για την Covid-19, οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν προτεραιότητα και είναι εύλογο να δημιουργούνται ερωτηματικά για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Καθώς ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για τη νόσο είναι η ηλικία, είναι σημαντικό από τους πρώτους να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι ηλικιωμένοι.

Στις μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer, σχεδόν οι μισοί ήταν άτομα άνω των 55 και οι μισοί από αυτούς είχαν τουλάχιστον και ένα υποκείμενο νόσημα, όπως κακοήθεια, καρδιαγγειακά και διαβήτη και η αποτελεσματικότητα ήταν 95%, πολύ πάνω από τους στόχους που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είπε.

Οι πιο συχνές παρενέργειας ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης που κρατούσε λίγες μέρες καθώς και κόπωση, πονοκέφαλος και σπανιότερα ο πυρετός. Μάλιστα, οι άνω των 65 ετών, εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, είχαν λιγότερες παρενέργειες.

Εγκυες

Δώδεκα από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν γνώριζαν ότι ήταν έγκυες και εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους προχωρά κανονικά. «Παιδιά έχουν εμβολιαστεί ελάχιστα. Στο μέλλον θα ακολουθήσουν μελέτες και θα εμβολιάσουμε και τα παιδιά», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...