200
Ανδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου σε παλιότερη άσκηση | REUTERS/Laura Hasani

«Οχι» του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη σερβικού στρατού στο Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 13:38
Ανδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου σε παλιότερη άσκηση
|REUTERS/Laura Hasani

«Οχι» του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη σερβικού στρατού στο Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 13:38

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο απέρριψε αίτημα της σερβικής κυβέρνησης να στείλει έως και 1.000 σέρβους αστυνομικούς και στρατιώτες στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του προς το σερβικό τηλεοπτικό κανάλι Pink, την Κυριακή, έκανε γνωστό ότι «η αποστολή του ΝΑΤΟ (KFOR), επικαλούμενη το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίνει την εντολή της στο Κόσοβο, έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η επιστροφή του σερβικού στρατού στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η Σερβία ζήτησε να αναπτύξει στρατεύματα στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Σερβία μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα σε συνοριακά περάσματα, χώρους λατρείας και περιοχές με σερβική πλειοψηφία, μόνον εάν η δύναμη του ΝΑΤΟ δώσει το πράσινο φως.

Την κλιμάκωση απέτρεψε η παρέμβαση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να αποσύρουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι Σέρβοι στα σύνορα με το Κόσοβο. Επίσης, οι Κοσοβάροι παρέτειναν την προθεσμία που έδωσαν στους Σέρβους του Κοσόβου να αλλάξουν τις πινακίδες τους στα αυτοκίνητά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...