574
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς πίσω από προστατευτικό πλέξιγκλας σε συνέντευξη Τύπου, στη Βιέννη | Reuters

«Οχι» στο σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ από Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 13:59
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς πίσω από προστατευτικό πλέξιγκλας σε συνέντευξη Τύπου, στη Βιέννη
|Reuters

«Οχι» στο σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ από Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 13:59

Η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ και να περιορίζεται σε δύο χρόνια, προβλέπει η αντιπρόταση του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που δημοσιοποίησε η Καγκελαρία στη Βιέννη ως έγγραφο κοινής θέσης, στο οποίο η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία τονίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Το έγγραφο αποτελεί εναλλακτικό σχέδιο στην πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισ. ευρώ ως δάνεια στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια.

Την αντιπρότασή του, ως κοινή θέση του ίδιου και των άλλων τριών χωρών που, μαζί με την Αυστρία, απορρίπτουν το Ταμείο Ανάκαμψης των Μακρόν-Μέρκελ, ο Κουρτς είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του την Τετάρτη, διαμηνύοντας πως, «θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις».

Η κρίση της Covid-19 απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή στρατηγική ανοικοδόμησης, αναφέρει το έγγραφο των τεσσάρων χωρών. «Προτείνουμε λοιπόν ένα προσωρινό, ταμείο εκτάκτου βοήθειας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των δομών της υγείας σε πιθανά μελλοντικά κύματα».

Αυτό το ταμείο θα πρέπει να συσταθεί συμπληρωματικά σε ένα εκσυγχρονισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο και στο πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποφασιστεί.

«Αλλά εκεί που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι οποιαδήποτε εργαλεία ή μέτρα, τα οποία οδηγούν σε κοινοτικοποίηση χρεών ή σε σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ», διαμηνύουν οι τέσσερις χώρες.

Στο έγγραφο, αφήνεται ανοιχτό το συνολικό ποσό της βοήθειας και τονίζεται επίσης το κράτος Δικαίου και η προστασία από την απάτη, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί μέσω της ισχυρής συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ο προσωρινός χαρακτήρας θα πρέπει να διασφαλίζεται με ρητή ρήτρα κατάσχεσης, έτσι ώστε η βοήθεια εκτάκτου ανάγκης να παραμένει περιορισμένη για δύο χρόνια, και, όπως υπογραμμίζεται, η βοήθεια για την πανδημία δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε κοινοτικοποίηση του χρέους.

Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο, «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο προσδιορίζονται επίσης ως τομείς χρηματοδότησης η έρευνα, η καινοτομία και η πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

Στην δισέλιδη αντιπρόταση επισημαίνεται επίσης ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι ήδη τεταμένοι λόγω της κρίσης του κορονοϊού και παρόλα αυτά πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις δαπάνες της ΕΕ.

Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορονοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Βιέννη, το έγγραφο από τις τέσσερις χώρες διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους από τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της για το σχέδιο ανοικοδόμησης την ερχόμενη Τετάρτη.

Ιταλία: «Ακατάλληλη» η αντιπρόταση

Την αντιπρόταση των τεσσάρων χωρών, κατέκρινε ο Εντζο Αμέντολα, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ως «ακατάλληλη» προσθέτοντας ότι, «Μία τόσο σοβαρή ύφεση απαιτεί φιλόδοξες και καινοτόμες προτάσεις, όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης. Κινδυνεύουν η εσωτερική αγορά και τα οφέλη της για όλους τους Ευρωπαίους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...