248
Ο στρατός στους δρόμους της Νουκούς, την Κυριακή | KUN.UZ/Handout via REUTERS

Ουζμπεκιστάν: 18 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 12:33
Ο στρατός στους δρόμους της Νουκούς, την Κυριακή
|KUN.UZ/Handout via REUTERS

Ουζμπεκιστάν: 18 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 12:33

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Ουζμπεκιστάν, στην Νουκούς, την πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Καρακαλπακστάν.

Σύμφωνα με την Εθνοφρουρά του Ουζμπεκιστάν, 243 άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά τα επεισόδια και ανάμεσά τους είναι και τέσσερις αστυνομικοί.

Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στη Νουκούς.

Σύμφωνα με τον Σουλτανμπέκ Ζιγιάγιεφ, τον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν, τα νοσοκομεία στην πόλη Νουκούς είναι γεμάτα με ασθενείς που τραυματίστηκαν όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ζαφκάτ Μιρζίγιοεφ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «θύματα» στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην αυτόνομη δημοκρατία του Καρακαλπακστάν, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.

Ο Ζαφκάτ Μιρζίγιοεφ επισκέφθηκε τη Νουκούς, την Κυριακή – Press Service of President of Uzbekistan/Handout via REUTERS

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «οι οργανωτές των ταραχών» συνελήφθησαν, χωρίς άλλες πληροφορίες.

Οι ταραχές αυτές είναι η σοβαρότερη εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει ο ουζμπέκος πρόεδρος από το 2016, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Το Ουζμπεκιστάν συνορεύει με το Αφγανιστάν και βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπου η Ρωσία και η Κίνα ασκούν σημαντική επιρροή.

Ο Μιρζίγιοεφ ανέλαβε την εξουσία το 2016, μετά τον θάνατο του προκατόχου του, του Ισλάμ Καρίμοφ, και προχώρησε σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Επανεξελέγη πέρυσι αλλά κατηγορείται για ολοένα και αυταρχικότερη διακυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις αφορούσαν την προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία η θητεία του προέδρου θα αυξανόταν κατά δύο χρόνια, από τα πέντε που είναι σήμερα, στα επτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...