722
Η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στην τηλεόραση αρκετές ώρες μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, προβάλλεται στην οθόνη της εξεταστικής επιτροπής | Anna Moneymaker/Pool via REUTERS

ΗΠΑ: Ασφυκτικός πλέον ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 11:06
Η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στην τηλεόραση αρκετές ώρες μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, προβάλλεται στην οθόνη της εξεταστικής επιτροπής
|Anna Moneymaker/Pool via REUTERS

ΗΠΑ: Ασφυκτικός πλέον ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 11:06

Η ειδική εξεταστική επιτροπή για την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, συστάθηκε από τους Δημοκρατικούς βουλευτές που κάλεσαν τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Μόνο δύο Ρεπουμπλικανοί τόλμησαν να παρεκλίνουν από την γραμμή του κόμματος και να γίνουν μέλη τους, η Λιζ Τσέινι και ο Ανταμ Κίνζινγκερ, οι οποίοι έχουν μπει στη μαύρη λίστα των Ρεπουμπλικανών.

Στόχος της επιτροπής είναι η πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων που οδήγησαν στην εισβολή και κατά τη διάρκειά της, και του ρόλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά από ένα χρόνο κλειστών συνεδριάσεων και ένα μήνα ανοιχτών, την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή δέχθηκε μία αναπάντεχη καταγγελία από βοηθό του τότε προσωπάρχη του Τραμπ, Μαρκ Μέντοους.

Μετά την δική της κατάθεση που έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, λόγω της σοβαρότητάς της, στένεψε ακόμα περισσότερο ο κλοιός γύρω από τον πρώην πρόεδρο.

Η Λιζ Τσέινι, μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι πλέον η επιτροπή έχει στα χέρια της αρκετά στοιχεία και ότι θα μπορούσε να παραπέμψει τον Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να προσαχθεί σε ποινική δίκη με πολλές κατηγορίες.

Η 26χρονη Κάσιντι Χάτσινσον έκανε συνταρακτικές αποκαλύψεις καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής για το πώς συμπεριφέρθηκε ο Τραμπ την ημέρα της εισβολής.

Η Κάσιντι Χάτσινσον καταθέτει στην επιτροπή – Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Η Χάτσινσον κατέθεσε πως ο πρώην πρόεδρος αποπειράθηκε να πάρει εκείνος το τιμόνι της προεδρικής λιμουζίνας από τα χέρια του «μυστικού πράκτορα»-οδηγού του, όταν η ασφάλειά του αρνήθηκε να τον πάει στο Καπιτώλιο για να ενωθεί με τους οπαδούς του.

Είπε επίσης πως ο Τραμπ υποβάθμισε τις ανησυχίες για το ότι κάποιοι από τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ομιλία του πριν από την έφοδο στην έδρα του Κογκρέσου ήταν οπλισμένοι με τουφέκια AR-15. Είπε απλά στην ασφάλειά του να κάνει λίγους ελέγχους για όπλα, ώστε το πλήθος να φαίνεται όσο μεγαλύτερο γινόταν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «This Week» του ABC, η Τσέινι επισήμανε ακόμη πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να περιμένει να υποβληθεί επίσημη εισήγηση από την επιτροπή για να κινηθεί εναντίον του Τραμπ, θα μπορούσε να τον παραπέμψει σε δίκη ταχύτερα.

Η Λιζ Τσέινι, αντιπρόεδρος της επιτροπής και «μαύρο πρόβατο» για τους Ρεπουμπλικανούς – REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως οι ακροάσεις της επιτροπής απέδειξαν ότι ο Τραμπ πρέπει να προσαχθεί ενώπιον της αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης, η Τσέινι περιορίστηκε να πει «σε τελευταία ανάλυση, αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η Λιζ Τσέινι, η μία από τα δύο στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην ειδική εξεταστική επιτροπή υπό προεδρία των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε πως «θα λάβουμε απόφαση ως επιτροπή» για το εάν και κατά πόσον θα υποβληθεί εισήγηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του.

Επέμεινε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν είναι υποχρεωμένο να περιμένει την επιτροπή» για να αποφασίσει και ότι «μπορεί να γίνουν παραπάνω από μία».

Ουδέποτε στην ιστορία των ΗΠΑ έχει προσαχθεί σε ποινική δίκη εν ενεργεία ή πρώην πρόεδρος. Ερωτηθείσα τι θα σήμαινε για τη χώρα η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προσαγάγει σε δίκη πρώην πρόεδρο, η Τσέινι απάντησε «με ανησυχεί περισσότερο το τι θα σήμαινε εάν δεν λογοδοτούσαν άνθρωποι για αυτό που έγινε εδώ».

Η Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι (2001-2009), επέκρινε έντονα τη συμπεριφορά του Τραμπ προτού γίνει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά.

Η Τσέινι έχει σταθεί ειδικά στην εμπρηστική ομιλία του Τραμπ πριν από τα επεισόδια που κλόνισαν τις ΗΠΑ.

«Νομίζω εγείρεται πολύ πιο σοβαρή απειλή για το Σύνταγμα, εάν ένας πρόεδρος μπορεί να επιδίδεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και (…) το κόμμα της πλειοψηφίας αποστρέφει το βλέμμα», ή «εάν αποφασίσουμε ως χώρα (…) πως δεν θα παίρνουμε σοβαρά τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Σύνταγμα», υπογράμμισε η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων.

«Αν το εξετάσετε απλά από την σκοπιά πως κάποιος ξέρει ότι ένας όχλος είναι οπλισμένος και τον στέλνει να επιτεθεί στο Καπιτώλιο και τον προκαλεί όταν ο ίδιος του ο αντιπρόεδρος απειλείται, όταν το Κογκρέσο απειλείται», συμπλήρωσε.

«Κάποιος τόσο επικίνδυνος όσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει ποτέ ούτε να πλησιάσει το Οβάλ Γραφείο», είπε η Τσέινι στο ABC.

Μετά την κατάθεση της Χάτσινσον κι άλλοι μάρτυρες θέλουν να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής, είπε ο Ανταμ Κίνζινγκερ, μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Ερχονται κι άλλες αποκαλύψεις, «μείνετε συντονισμένοι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...