578
Ιερέας συνομιλεί με ουκρανούς στρατιώτες στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Χάρκοβο μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων | REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ουκρανία: Τα Χριστούγεννα έφτασαν νωρίς – η Ορθόδοξη Εκκλησία τα γιόρτασε με το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2022, 15:53
Ιερέας συνομιλεί με ουκρανούς στρατιώτες στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Χάρκοβο μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων
|REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ουκρανία: Τα Χριστούγεννα έφτασαν νωρίς – η Ορθόδοξη Εκκλησία τα γιόρτασε με το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2022, 15:53

Οι Ουκρανοί πάντα γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, με το «παλιό» ημερολόγιο, αλλά φέτος, λόγω του πολέμου, η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας για πρώτη φορά, επέτρεψε σε όσους πιστούς ήθελαν, να τα γιορτάσουν στις 25 Δεκεμβρίου.

Η κίνηση αυτή διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο εκκλησιών της Ουκρανίας, η μία από τις οποίες πρόσκειται στη Μόσχα.

Το 2018, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποσπάστηκε από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία θεωρείται πολιτικά συνδεδεμένη με τη Ρωσία και εργαλείο του εχθρού από τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε έντονα στην απόφαση αλλαγής του ημερολογίου για τα Χριστούγεννα.

«Δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να γιορτάσουν μια διαφορετική ημέρα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζιν της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Ευστράτιος.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε στο Politico ότι το 2017, η 25η Δεκεμβρίου έγινε δημόσια αργία στην Ουκρανία. Πολλοί από τους πιστούς της εκκλησίας είχαν ασκήσει πιέσεις -και συνεχίζουν να ασκούν- για να σταματήσουν να ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο τηρείται από την ρωσική Εκκλησία.

Οι εκκλήσεις για την αλλαγή έγιναν εντονότερες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έτσι η ουκρανική εκκλησία επέτρεψε στις 7.000 ενορίες της να λειτουργήσουν στις 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, ήδη πριν από την εισβολή, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ουκρανών ήθελαν να μεταπηδήσουν στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. «Οι αριθμοί είναι πιθανώς υψηλότεροι τώρα και αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να καταλάβουμε τι θέλουν πραγματικά οι πιστοί», είπε.

Οσοι πιστοί θέλουν, μπορούν να εξακολουθήσουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αργότερα.

Παρά την αντίθεση του Κρεμλίνου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 2019 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας απέκτησε ανεξαρτησία από τη Μόσχα, η οποία αναγνωρίστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η απόφασή του ακύρωσε τη συμφωνία αιώνων, η οποία είχε χορηγήσει στον πατριάρχη της Μόσχας εξουσία πάνω στην εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στήριξε την επανάσταση το 2014, κατά την οποία ανατράπηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρόεδρος τότε της Ουκρανίας και όργανο του Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος της ρωσόφιλης ουκρανικής εκκλησίας, μητροπολίτης Κλίμεντ, απέρριψε την απόφαση για εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, ισχυριζόμενος ότι αποτελεί απόδειξη του ότι η αντίπαλη εκκλησία δεν είναι θρησκευτικός θεσμός, «αλλά πολιτική οργάνωση πρόθυμη να κάνει το θέλημά της».

«Οι οικογένειες είναι συνηθισμένες στους εορτασμούς στις 7 Ιανουαρίου», είπε στο Politico. «Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ζητούν καμία αλλαγή. Eχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την 25η Δεκεμβρίου ως επίσημη αργία και από τότε, δεν έχετε δει ανθρώπους να την γιορτάζουν ως Ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Η εκκλησία της Ουκρανίας όμως, με έδρα το Κίεβο, απορρίπτει την κατηγορία ότι η απόφασή της για αυτή την αλλαγή έχει σχέση με την πολιτική. «Ανταποκρινόμαστε απλώς σε πολυάριθμα αιτήματα και λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια στην εκκλησία και στην κοινωνία», δήλωσε εκπρόσωπός της.

«Πάντα μας αντιμετώπιζαν ως πολιτική οργάνωση και όχι ως εκκλησία. Είναι πολύ παρόμοιο με το πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ουκρανία σε γενικές γραμμές. Από την πλευρά μας, έχουμε συχνά προσφερθεί να ξεκινήσουμε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, αλλά γενικά δεν απαντούν -και όταν το κάνουν, επιμένουν ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε εκκλησία, δεν έχουμε κανονικά δικαιώματα και ότι ο κλήρος μας δεν είναι κλήρος», είπε ο αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος.

Περισσότερες από 1.600 ουκρανικές ενορίες έχουν απομακρυνθεί από την ρωσόφιλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από το 2019, από τις οποίες, οι 1.000 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Γρηγοριανό ημερολόγιο εισήχθη από τον Πάπα Γρηγόριο το 1582, ενώ το Ιουλιανό τηρείται από το 46 π.Χ. από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...