680
Φλόγες και καπνοί διακρίνονται στην πολυκατοικία που επλήγη από ρωσικό πύραυλο, στο Ούμαν | Press service of the National Police of Ukraine in Cherkasy region/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από ρωσικούς πυραύλους σε πολλές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 09:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/04/2023, 17:10
Φλόγες και καπνοί διακρίνονται στην πολυκατοικία που επλήγη από ρωσικό πύραυλο, στο Ούμαν
| Press service of the National Police of Ukraine in Cherkasy region/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από ρωσικούς πυραύλους σε πολλές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 09:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/04/2023, 17:10

Η Ουκρανία υπέστη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε διάφορους τομείς της χώρας, στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άτομα στη Ντνίπρο και 17 άτομα σε πολυκατοικία που καταστράφηκε στην Ουμάν.

Ο δήμος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι 11 ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ και δυο UAVs καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

Αντίθετα, στη Ντνίπρο, μία μεγάλη πόλη στην κεντροανατολική Ουκρανία, τα ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μία γυναίκα και ένα παιδί τριών ετών, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μπόρις Φιλάτοφ.

Στην Ουμάν, στην κεντρική Ουκρανία, πόλη με πληθυσμό 80.000 κατοίκων, τμήμα μιας μεγάλης πολυκατοικίας χτυπήθηκε από πύραυλο και πήρε φωτιά. Τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε και τουλάχιστον 17 ένοικοι σκοτώθηκαν. Δεν αποκλείεται όμως, να υπάρχουν και άλλοι νεκροί στα συντρίμμια.

Πυροσβέστες επιχειρούν στην πολυκατοικία που καταστράφηκε από πύραυλο στο Ουμάν- Press service of the National Police of Ukraine in Cherkasy region/Handout via REUTERS

«Εχθρικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10», ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ιγκόρ Κλιμένκο.

Κάτοικοι του Ουμάν κοιτούν με απόγνωση τις προσπάθειες των πυροσβεστών στην πολυκατοικία που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο – REUTERS/Carlos Barria

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Ιχόρ Τάμπουρετς, ανέφερε πως το Ουμάν επλήγη από δυο πυραύλους Κρουζ, ο ένας από τους οποίους έπληξε αποθήκη και ο άλλος την πολυκατοικία.

Φλόγες και καπνοί μετά το ρωσικό χτύπημα, στο Ούμαν – Press service of the National Police of Ukraine in Cherkasy region/Handout via REUTERS

Στο Κίεβο, γραμμή του δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε όταν έπεσαν πάνω του συντρίμμια από UAV.

Πυροσβέστες προσπαθούν να σηκώσουν τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στο Ούμαν – Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Τα ρωσικά νυκτερινά πλήγματα στην Ουκρανία «φέρνουν πιο κοντά» τη Μόσχα στην «αποτυχία και την τιμωρία», δήλωσε το πρωί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τον κόσμο να «απαντήσει».

«Κάθε επίθεση, κάθε μοχθηρή πράξη εναντίον της χώρας μας και εναντίον του λαού μας φέρνει το τρομοκρατικό κράτος πιο κοντά στην αποτυχία και την τιμωρία», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. «Η ρωσική τρομοκρατία πρέπει να λάβει μια δίκαιη απάντηση από την Ουκρανία και τον κόσμο. Και αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ηταν το πρώτο κύμα μαζικών πυραυλικών πληγμάτων που έπληξε την ουκρανική πρωτεύουσα από τις αρχές Μαρτίου.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύχτας κατέρριψε 21 πυραύλους Κρουζ X-101/X-555 σε σύνολο 23 και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Τελευταία φορά, τους είδα χθες το βράδυ»

Ο Σέρχιι Λουμπίβσκι, με δάκρυα στα μάτια, κοίταξε τον χώρο όπου βρίσκονταν τα διαμερίσματα των γειτόνων του πριν γίνουν ερείπια μετά τον ρωσικό πύραυλο που έπληξε το κτίριο.

«Δεν έμεινε κανένας», δήλωσε ο 58χρονος κάτοικος της Ουμάν.

Τελευταία φορά είδε τους γείτονές του βράδυ της Πέμπτης. Ξύπνησε σήμερα στις 4.30 το πρωί από μια έκρηξη που διέλυσε τμήμα της πολυκατοικίας του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

Ο Λουμπίβσκι έτρεξε στην μπροστινή πόρτα αλλά δεν μπορούσε να την ανοίξει. Το μπάνιο και η κουζίνα έγιναν κομμάτια, πιάτα και πόρτες διαλύθηκαν. Καπνός γέμισε τον αέρα, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του βγήκαν στο μπαλκόνι, όπου περίμεναν έως ότου τους διέσωσαν οι πυροσβέστες στις 7 π.μ.

«Το διαμέρισμά μου είναι στον έβδομο όροφο… Νιώσαμε τον αντίκτυπο, ακούσαμε την έκρηξη», δήλωσε στο Reuters με τρεμάμενη φωνή, προσπαθώντας να καταλάβει τι συνέβη με την επίθεση που διέλυσε τη μισή πολυκατοικία του.

«Οι γείτονές μου χάθηκαν, δεν έμεινε κανένας… μόνο οι κουζίνες έχουν απομείνει», δήλωσε, κλαίγοντας.

Αφού έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά που είχε ξεσπάσει, οι πυροσβέστες έψαχναν στα ερείπια των διαμερισμάτων από το πρωί. Τουλάχιστον ένα πτώμα, τοποθετημένο σε ειδικό σάκο, βρισκόταν έξω στο γρασίδι. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί, κοιτώντας με αγωνία και ελπίζοντας να βρεθούν επιζώντες.

«Ρωσικά καθάρματα… χειρότεροι από ζώα», είπε. «Δεν τους ενδιαφέρει, όσους περισσότερους ανθρώπους σκοτώσουν, τόσο περισσότερο θέλουν να σκοτώνουν, απλά γιατί δεν θέλουμε να δουλεύουμε γι’ αυτούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...