369
Η πυραμίδα του Μυκερίνου είναι η μικρότερη από τις τρεις πυραμίδες στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας | Shutterstock/Bembo De Niro

Οργή για βίντεο από την ανακαίνιση αιγυπτιακής πυραμίδας

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 12:00
Η πυραμίδα του Μυκερίνου είναι η μικρότερη από τις τρεις πυραμίδες στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας
|Shutterstock/Bembo De Niro

Οργή για βίντεο από την ανακαίνιση αιγυπτιακής πυραμίδας

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2024, 12:00

Ενα βίντεο που δείχνει εργασίες ανακαίνισης στην πυραμίδα του Μυκερίνου της Αιγύπτου με γρανίτη έχει προκαλέσει έντονη κριτική, με έναν ειδικό να αποδοκιμάζει το «παράλογο» του πράγματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Στο βίντεο, που δημοσιεύθηκε στο Facebook την Παρασκευή, ο Μουσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δείχνει εργάτες να στήνουν κομμάτια γρανίτη στη βάση της πυραμίδας, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σφίγγα και τις μεγαλύτερες πυραμίδες του Χεφρήνου και του Χέοπα, στην Γκίζα.

Ο αρχαιολόγος αποκάλεσε την αποκατάσταση «το έργο του αιώνα». Οταν χτίστηκε αρχικά, η πυραμίδα ήταν εγκιβωτισμένη με γρανίτη, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχασε μέρος του καλύμματός της. Η ανακαίνιση στοχεύει στην αποκατάσταση του αρχικού στυλ του κτίσματος, με την ανακατασκευή του στρώματος γρανίτη.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια και θα είναι «το δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο για τον 21ο αιώνα», όπως ισχυρίζεται ο Γουαζίρι, επικεφαλής της αιγυπτιο-ιαπωνικής αποστολής που είναι υπεύθυνη για το έργο. Ομως κάτω από το βίντεο δεκάδες αναστατωμένοι χρήστες ανάρτησαν σχόλια επικριτικά για τις εργασίες.

«Ασύλληπτο!» έγραψε η αιγυπτιολόγος Μόνικα Χάνα. «Το μόνο που λείπει είναι να προσθέσουμε πλακάκια στην πυραμίδα του Μυκερίνου! Πότε θα σταματήσουμε τον παραλογισμό στη διαχείριση της αιγυπτιακής κληρονομιάς;» ρώτησε. «Ολες οι διεθνείς αρχές για τις ανακαινίσεις απαγορεύουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις» πρόσθεσε η Χάνα, καλώντας όλους τους αρχαιολόγους να «κινητοποιηθούν άμεσα».

Αλλοι σχολιαστές αντέδρασαν με σαρκασμό. «Πότε θα προγραμματιστεί το έργο για την ανόρθωση του Πύργου της Πίζας;» ρώτησε ένας. «Αντί για πλακάκια, γιατί να μην τοποθετήσετε ταπετσαρία στις πυραμίδες;» έγραψε ένας άλλος. Το θέμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αίγυπτο –η οποία αντλεί το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της από τον τουρισμό– αποτελεί συχνά αντικείμενο έντονων συζητήσεων.

Η πρόσφατη καταστροφή ολόκληρων κομματιών της ιστορικής περιοχής του Καΐρου οδήγησε σε ισχυρές κινητοποιήσεις από την κοινωνία των πολιτών, η οποία αντιμετωπίζει κυβερνητικές απαγορεύσεις στις πολιτικές της δραστηριότητες – και πλέον επικεντρώνει τον αγώνα της κατά της κυβέρνησης σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αμέσως προηγούμενη κόντρα αφορούσε το τέμενος Αμπού αλ-Αμπάς αλ-Μούρσι του 15ου αιώνα, στην παραλιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Αιγύπτου. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα όταν ένας εργολάβος που είναι υπεύθυνος για την ανακαίνιση αποφάσισε να βάψει με λευκό χρώμα τις περίτεχνες σκαλιστές και χρωματιστές οροφές του τζαμιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...