454
Από την τελευταία παράσταση που έδωσε η Σιλβί Γκιλλέμ στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 2015 | Μενέλαος Μυρίλλας, SOOC

Oπερα, Μαυρουδής, Φελίνι: Σε ποιους έδωσε πράσινο φως για το Ηρώδειο το ΚΑΣ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 16:27
Από την τελευταία παράσταση που έδωσε η Σιλβί Γκιλλέμ στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 2015
|Μενέλαος Μυρίλλας, SOOC

Oπερα, Μαυρουδής, Φελίνι: Σε ποιους έδωσε πράσινο φως για το Ηρώδειο το ΚΑΣ

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2016, 16:27

Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τρίτης, όπου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ψήφισε, όχι πάντα όμως ομόφωνα. Κατά πλειοψηφία, ωστόσο, «πέρασαν» τα σκηνικά για τις δύο όπερες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Αΐντα» και «Κάρμεν», καθώς τα μέλη του ΚΑΣ που μειοψήφησαν, είτε τάχθηκαν εντελώς αρνητικά για τα σκηνικά και των δύο παραστάσεων, είτε ζήτησαν την απλοποίηση μόνο της «Κάρμεν».

Συγκεκριμένα, τα σκηνικά της «Αΐντα» φέρουν «πυραμίδα» (με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ταορμίνα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του Ηρωδείου) και τέθηκε ο επιπλέον όρος να μην ξεπερνούν το πλάτος των δυο πλαϊνών εισόδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κυκλοφορία του κοινού. Τα σκηνικά της «Κάρμεν» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο κοντέινερ σε μπλε και κόκκινο χρώμα, καθώς και από ένα συρματόπλεγμα και παρατηρητήριο.

Οι παραστάσεις και συναυλίες που ενεκρίθησαν – με κριτήριο βέβαια το κατά πόσο μπορούν να βλάψουν το μνημείο- είναι ακόλουθες:

– Οπερα «Αΐντα» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη, Η. Βουδούρη. Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί, Ενρίκο Καστιλιόνε (10,11,12 και 15/6).

– «Carmina Burana». Συναυλία κλασικής μουσικής από την Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου και τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ (18/6).

– Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (21/6).

– Νότης Μαυρουδής «50 χρόνια τραγούδι». Συμμετέχουν οι Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Νέγκα, Β. Βενετσάνου, Αν. Μουτσάτσου κ.α. (23/6).

– Συναυλία κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Βράνου (25/6).

– Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Ραχμάνινοφ και Ντόρζακ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή. Σολίστ Αλαίν Λεφέβρ (27/6).

– Παράσταση με παραδοσιακούς χορούς της Ρωσίας στο πλαίσιο του «2016: Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία». Από το συγκρότημα Igor Moiseyev State Academic Ensemble of Popular Dance (29, 30/6).

– Νίκος Κυπουργός. «Στον μυστικό κήπο». Συναυλία για παιδιά και μεγάλους, από την Ορχήστρα των Κυκλάδων. Συμμετέχουν οι Σ. Γιαννάτου, Δ. Δημοσθένους, Δ. Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη κ.α. (2/7).

– Συναυλία σε έργα Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Φρανκ Στρόμπελ (5/7).

– Θεατρική παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (8/7).

– Εναρξη εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους». Συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (9/7).

– «Αριστοφανειάδα», θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (11, 12/7).

– Οπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη (24, 26, 27, 29/7).

– Συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Βλαντιμίρ Ασκενάζι. Σολίστ Ντιμίτρι Ασκενάζι (1/8).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News