216
Ο δικηγόρος δολοφονήθηκε κοντά στην κατοικία του στο Αμστερνταμ | EPA/Michel van Bergen

Ολλανδία: Σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία δικηγόρου σε υπόθεση ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00
Ο δικηγόρος δολοφονήθηκε κοντά στην κατοικία του στο Αμστερνταμ
| EPA/Michel van Bergen

Ολλανδία: Σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία δικηγόρου σε υπόθεση ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00

Αναστατωμένη είναι η Ολλανδία από την πρωτοφανή δολοφονία ενός δικηγόρου που υπερασπιζόταν μάρτυρα-κλειδί σε δίκη για σημαντική υπόθεση ναρκωτικών.

Ο Ντερκ Βίρσεμ, 44 ετών και πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε την Τετάρτη σε δρόμο του Αμστερνταμ λίγη ώρα αφού έφυγε από την κατοικία του, γύρω στις 07:30 (08:30 ώρα Ελλάδας). Ο δράστης, που φορούσε κουκούλα, διέφυγε πεζή. Η αστυνομία εξακολουθεί να τον αναζητά και απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες.

Ο δικηγόρος ήταν συνήγορος ενός «μάρτυρα του Στέμματος», του μεταμεληθέντος Ναμπίλ Μπ., σε μεγάλη υπόθεση όπου εμπλεκόμενοι είναι δύο άνδρες μαροκινής καταγωγής, ο Ριντουάν Τάγκι και ο Σαΐντ Ραζούκι, που χαρακτηρίζονται ως οι πλέον καταζητούμενοι εγκληματίες στην Ολλανδία. Διεθνή εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος τους για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Βίρσεμ δολοφονήθηκε έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του αδελφού του Ναμπίλ Μπ. ως αντίποινα.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τη δολοφονία «πολύ ανησυχητική». «Είναι η επιβεβαίωση ότι ζούμε σε ένα ναρκοκράτος. Είναι μια βίαιη επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου», εξήγησε από την πλευρά του ο Γιαν Στρούις, πρόεδρος του μεγαλύτερου αστυνομικού συνδικάτου (NPB).

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία και η κοινή γνώμη μάλλον υποτιμούν το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι έκθεση που παρήγγειλε ο δήμος του Αμστερνταμ και δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκαλύπτει πως «το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με τα ναρκωτικά ασκεί σημαντική επιρροή στην πόλη».