304
Ο Τριντό πόζαρε μεταμφιεσμένος σε Αλαντίν αλλά με ρατσιστικό μακιγιάζ | Time

Σάλος με ρατσιστική μεταμφίεση του Τριντό σε πάρτι

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 07:57
Ο Τριντό πόζαρε μεταμφιεσμένος σε Αλαντίν αλλά με ρατσιστικό μακιγιάζ
|Time

Σάλος με ρατσιστική μεταμφίεση του Τριντό σε πάρτι

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 07:57

Σχεδόν έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που διεκδικεί την επανεκλογή του, βρέθηκε στη θέση να ζητήσει συγγνώμη για τη δημοσίευση στο περιοδικό Time μιας φωτογραφίας με ρατσιστική χροιά.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε το 2001 στο ετήσιο δείπνο στο ιδιωτικό σχολείο του Γουέστ Πόιντ Γκρέι, του Βανκούβερ, όπου δίδασκε ο 29χρονος τότε Τριντό. Σε αυτή φαίνεται να χαμογελά περιτριγυρισμένος από τέσσερις γυναίκες, φορώντας ένα τουρμπάνι ενώ το πρόσωπό και τα χέρια του είναι βαμμένα με μαύρο χρώμα.

Τη φωτογραφία έδωσε στο Time ένας επιχειρηματίας από το Βανκούβερ, ο Μάικλ Ανταμσον, μέλος της κοινότητας του Γουέστ Πόιντ Γκρέι. Ο Ανταμσον δεν είχε παρευρεθεί σε εκείνη την εκδήλωση, αλλά εξήγησε πως τον Ιούλιο εντόπισε τη φωτογραφία στο ετήσιο φωτογραφικό λεύκωμα του σχολείου και αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας με αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική του «blackface» ή «brownface», ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη.

«Δεν έπρεπε να το είχα κάνει», είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας. «Είχα μεταμφιεστεί φορώντας ένα κοστούμι του Αλαντίν και βάφτηκα με μακιγιάζ. Είναι κάτι που δεν το θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ», είπε.

Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Η αποκάλυψη της φωτογραφίας, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, ήταν μια δυσάρεστη τροπή για τον Τριντό, καθώς ο ήδη αποδυναμωμένος από μια σειρά σκανδάλων αρχηγός των Φιλελευθέρων παρουσιάζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας.

Ο Αντριου Σιρ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε ότι η φωτογραφία του Τριντό ήταν ρατσιστική το 2001 και είναι ρατσιστική και σήμερα.

Αρκετά δημόσια πρόσωπα έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν συγγνώμη τα τελευταία χρόνια για την πρακτική του «blackface», μια ρατσιστική παράδοση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα κατά την οποία οι λευκοί ηθοποιοί μακιγιάρονταν σε μαύρους για να χλευάσουν τους Αφροαμερικανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...