420
Το «ιπτάμενο ταξί» καθώς πλέει στον Σηκουάνα σε δοκιμαστικό στάδιο | ΥοuΤube

Παρίσι: «ιπτάμενα ταξί» θα διατρέχουν τον Σηκουάνα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 09:15
Το «ιπτάμενο ταξί» καθώς πλέει στον Σηκουάνα σε δοκιμαστικό στάδιο
|ΥοuΤube

Παρίσι: «ιπτάμενα ταξί» θα διατρέχουν τον Σηκουάνα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 09:15

Ας υποθέσουμε ότι ακόμη υπάρχουν στο Παρίσι μποέμ, ποιητές και ερωτευμένοι κρυμμένοι πίσω από το μπούγιο της τουριστικής μηχανής. Και ότι όλοι τους έχουν την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα να φεύγουν πού και πού από τα λαϊκά προάστια για να πάνε με το τρένο και με το μετρό μέχρι το κέντρο ώστε να ονειροπολήσουν στις όχθες του Σηκουάνα, δίπλα, πάνω ή και κάτω από τις ωραίες γέφυρες (διότι είναι ρομαντικό το παριζιάνικο κέντρο).

Ε, από την ερχόμενη άνοιξη άλλο ένα στοιχείο μοντερνισμού θα ταράξει τον ρεμβασμό τους. Δεν θα θορυβεί, αν και θα «πετάει» πάνω από τα νερά του ποταμού με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα. Θα αποσπάσει την προσοχή τους, το στιγμιαίο ενδιαφέρον τους. Θα είναι το νέο παριζιάνικο ταξί, ένα ηλεκτροκινούμενο υδροπτέρυγο. Δεν θα μπουν ποτέ σε αυτό.

Οι τουρίστες όμως και οι μπίζνεσμεν θα μπαίνουν. Για να αποφεύγουν τους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Τα μικρά λευκά οχήματα με το περίεργο σχήμα θα τους μεταφέρουν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Ηδη ονομάζονται SeaBubbles και οι αρμόδιες γαλλικές αρχές δρομολογούν τη χρήση τους, αν και τα «ταξί του Σηκουάνα» θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνηθισμένα όρια ταχύτητας μέσα στο ποτάμι – τώρα οι φορτηγίδες μεταφοράς εμπορευμάτων, τα τουριστικά πλοιάρια και όλες οι βάρκες αναπτύσσουν ταχύτητα έως 18 χλμ./ώρα.

Προς το παρόν γίνονται δοκιμές των SeaBubbles στο ποτάμι – οι τελευταίες πριν από την εμπορική εκμετάλλευσή τους, δύο φορές την ημέρα, από τις 8 έως τις 10 το πρωί και από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα. Η Corriere della Sera μάλιστα αναφέρει και ένα αστείο συμβάν, καθώς στην πρώτη έξοδο του «ιπταμένου ταξί» επενέβη η αστυνομία και σταμάτησε! Ως φαίνεται, δεν την είχε ειδοποιήσει κανείς…

Η γαλλική πρωτεύουσα καθίσταται κατ’ αυτόν τον τρόπο εργαστήρι καινοτομίας και πειραματισμού σε ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση στην πόλη, καθώς έχει κιόλας επιτρέψει την κυκλοφορία των αμφισβητούμενης ασφαλείας ηλεκτρικών πατινιών, αλλά και ηλεκτρικών ποδηλάτων, κ.ά. πρωτοποριακών μέσων. Το SeaBubble θα «πετάει» από το δυτικό άκρο του Παρισιού προς το ανατολικό μέσα σε 25 λεπτά της ώρας. Οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δηλώνουν: «Θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα μεταφορικό μέσο που φαίνεται ενδιαφέρον επειδή δεν ρυπαίνει, είναι αθόρυβο και γρήγορο».

Το εσωτερικό του ταξί θα είναι λευκό. Θα έχει θέσεις για τέσσερις επιβάτες, αντικριστές, όπως εκείνες στα λονδρέζικα μαύρα ταξί (της ασφάλτου). Ετσι θα ξεκινήσει η εμπορική χρήση του, αλλά στην πορεία ενδέχεται το «ιπτάμενο ταξί» να μεγαλώσει και να αποκτήσει χαρακτήρα μίνι μπας των 12 θέσεων.

Δείτε ένα βίντεο από τις δοκιμές των SeaBubbles στα νερά του Σηκουάνα:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...