502
Eνας ηλικιωμένος κατεβαίνει σε ένα παλιό καταφύγιο που χτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ξανά από εθελοντές, στην Οδησσό στη νότια Ουκρανία | Yulii Zozulia/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Ολα είναι έτοιμα στα ουκρανικά πυρηνικά καταφύγια

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 13:15
Eνας ηλικιωμένος κατεβαίνει σε ένα παλιό καταφύγιο που χτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ξανά από εθελοντές, στην Οδησσό στη νότια Ουκρανία
|Yulii Zozulia/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Ολα είναι έτοιμα στα ουκρανικά πυρηνικά καταφύγια

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 13:15

Την προετοιμασία των Ουκρανών για την περίπτωση πυρηνικού πλήγματος από πλευράς Ρώσων περιέγραψε ο Ντανιέλε Ραϊνέρι σε εκτενές κείμενό του στη Repubblica. Ο Ιταλός επισκέφθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Κίβιι Ριχ και συνομίλησε με τον διοικητή τους, κάποιον Ολεξάντρ Βίκους. Ο Ουκρανός του είπε ότι έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός από πυρηνικό πλήγμα, ότι υπάρχουν αποθέματα χαπιών ιωδίου και ειδικός ρουχισμός, ομολόγησε, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει 100% προστασία σε τέτοια περίπτωση.

«Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης προβλέπουν πάνω από όλα μαζική εκκένωση: φυγή το συντομότερο δυνατόν, από τους αυτοκινητόδρομους και με τα τρένα, σε ήδη σχεδιασμένες διαδρομές, πλάνα που έχουν λάβει υπ’ όψιν τους και τις χειμερινές συνθήκες». Αυτές οι οδηγίες για ένα πυρηνικό ατύχημα «ήταν έτοιμες από τον Μάρτιο, όταν οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Energodar». Ο Βίκους είπε ότι «η Ρωσία είναι στρατιωτικοποιημένη και τρελή χώρα, μπορείτε να περιμένετε οτιδήποτε, ακόμα και κάποια ‘‘βρώμικη βόμβα’’ ή και μια τακτική ατομική βόμβα».

Η πόλη όπου έγινε η συνάντηση των δυο ανδρών είναι βιομηχανική. Τον περασμένο μήνα επλήγη από τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους, έτσι προεκλήθησαν ζημιές και στο ποτάμιο φράγμα της περιοχής. «Ο Βίκους μέσα σε δύο ημέρες επισκεύασε το τείχος και απέτρεψε τον κίνδυνο πλημμύρας. Και στην αρχή του πολέμου, όπως είπε ο ίδιος, απέκοψε οδικές αρτηρίες και γκρέμισε γέφυρες χρησιμοποιώντας εκρηκτικά». Δηλώνει υπερηφάνως ότι «αυτή είναι η πόλη του προέδρου Ζελένσκι».

Ο Ραϊνέρι ανέφερε τις τελευταίες καταγγελίες των Ρώσων, ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν «βρώμικη βόμβα» και, αν το αποτολμήσουν, τότε η Ρωσία θα θεωρήσει πως δέχεται πλήγμα πυρηνικής τρομοκρατίας. Επίσης, έγραψε ότι οι Ρώσοι διακηρύττουν πως ποτέ δεν είχαν σκοπό να ρίξουν εκείνοι πυρηνικά στην Ουκρανία, αν και «κάποιοι παρατηρητές» λένε ότι η όλη συζήτηση περί πυρηνικών εξυπηρετεί τους Ρώσους, ώστε να ρίξουν τακτικά πυρηνικά.

Κατόπιν, ο αρθρογράφος επικεντρώθηκε στο Κίβιι Ριχ και στους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει, αφού από εκεί ξεκινούν οι ουκρανικές επιθέσεις προς τη Χερσώνα. «Στην πόλη οι ρωσικές νύξεις περί ‘‘βρώμικης βόμβας’’ δεν είναι το πρώτο μέλημα – περισσότερο ανησυχούν για την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών των υποδομών. Λέγεται, επίσης, ότι οι Ρώσοι δεν θα τολμούσαν να χτυπήσουν πολύ κοντά στο Κίβιι Ριχ, επειδή εκεί βρίσκονται τα ινδικά χαλυβουργεία Arcelor Mittal και δεν θέλουν να εξοργίσουν την ινδική κυβέρνηση».

Ο αντιδήμαρχος της πόλης Σέρχιι Μιλιούτιν ξενάγησε τον Ιταλό και σε ένα πυρηνικό καταφύγιο ικανό να χωρέσει 500 άτομα. «Μου έδειξε τα φίλτρα καθαρισμού του αέρα, παιδικά δωμάτια με παιχνίδια και ζωγραφιές, τις δεξαμενές πόσιμου νερού, κρεβάτια με κουβέρτες, όλα κάτω από μια υγρή τσιμεντένια οροφή. Μου εξήγησε και το σκεπτικό τους: ‘‘Η ιδέα είναι να περιμένουμε εδώ μέσα μερικές ημέρες, ώσπου να κατακαθίσει η ραδιενεργός σκόνη, και κατόπιν να τρέξουμε μακριά, σε καθαρούς δρόμους, για να μη σηκωθεί ξανά η μολυσμένη σκόνη’’. Είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, όπου εξερράγη ο πυρηνικός αντιδραστήρας το 1986. ‘‘Σε καιρό ειρήνης κατεβαίνουμε εδώ για να δούμε τους αγώνες και τις συναυλίες. Ο Ζελένσκι, όταν ήταν κωμικός, έπαιζε επίσης εδώ’’ είπε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...