244
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στους δημοσιογράφους, την Τρίτη | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί ξανά τον Πούτιν: Μη ρίξεις πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 11:02
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στους δημοσιογράφους, την Τρίτη
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί ξανά τον Πούτιν: Μη ρίξεις πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 11:02

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν στη Μόσχα για την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Θα ήταν ένα «εξαιρετικά σοβαρό λάθος», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, με «καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία.

«Η Ρωσία θα έκανε ένα εξαιρετικά σοβαρό λάθος αν χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για επικείμενη άσκηση των πυρηνικών της δυνάμεων, επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η άσκηση αναμένεται να περιλαμβάνει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν και, όπως έχουμε τονίσει παλαιότερα, αυτή είναι μια ετήσια άσκηση ρουτίνας από τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Επομένως, από αυτήν την άποψη, η Ρωσία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις για τον έλεγχο του οπλοστασίου της και τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τέτοιες ειδοποιήσεις για λόγους διαφάνειας», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επέμεινε στους ισχυρισμούς της ότι η Ουκρανία ετοιμάζει «βρώμικη βόμβα», στέλνοντας επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να παρέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου έχουν απορρίψει ως αβάσιμους τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση, τονίζοντας ότι πρόκειται για fake news που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κλιμάκωση του πολέμου. Οι Ουκρανοί έχουν καλέσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να κάνει έρευνα στις εγκαταστάσεις τους για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια κίνηση, ενώ ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που ετοιμάζουν «βρώμικες βόμβες» (με ραδιενεργά υλικά) στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που έχουν καταλάβει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...