231
Η Αντονέλα ντε Σάνκτις και ο σύζυγός της Μίρκο Καράτι | Francesco Conversano / BBC

Οι Ιταλοί βρήκαν τη λύση: εστιατόρια με χρονοχρέωση

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 22:02
Η Αντονέλα ντε Σάνκτις και ο σύζυγός της Μίρκο Καράτι
|Francesco Conversano / BBC

Οι Ιταλοί βρήκαν τη λύση: εστιατόρια με χρονοχρέωση

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 22:02

Ο χρόνος είναι… χρήμα για το «Vagh in Ufezzi», ένα μάλλον συνηθισμένο εστιατόριο στην Μπολόνια, που εδώ και δύο εβδομάδες αποφάσισε να επιλέξει τη χρονοχρέωση αντί για το σύνηθες, δηλαδή τη χρέωση ανά πιάτο, με σκοπό την επιβίωση σε καιρό πανδημίας.

Ετσι η μία ώρα χρεώνεται 18 ευρώ το άτομο και οι δύο ώρες 26 ευρώ, για φαγητό, νερό και αναψυκτικά, ενώ εξαιρούνται οι παραγγελίες οινοπνευματωδών και καφέ.

«Επρεπε να βρούμε μια νέα φόρμουλα, διαφορετικά δε θα καταφέρναμε να μείνουμε ανοικτοί μετά τα Χριστούγεννα» δηλώνει στο BBC η Αντονέλα ντε Σάνκτις, η οποία σερβίρει το φαγητό που μαγειρεύει ο σύζυγός της, Μίρκο Καράτι.

Το ζευγάρι εμπνεύστηκε από ιστορίες που άκουγε ο Καράτι στα παιδικά του χρόνια για τη μεταπολεμική Μπολόνια, όπου οι φτωχοί είχαν τη δυνατότητα να φάνε… «10 λεπτά της ώρας ζυμαρικά και φασόλια».

«Η μία ώρα είναι για βιαστικούς και πεινασμένους, ενώ οι δύο ώρες είναι ένα κανονικό δείπνο» λέει ο Καράτι.

Το κόλπο τους δείχνει να πιάνει, με το ζευγάρι να εμφανίζεται δικαιωμένο για την απόφασή του.

Στην πρώτη εβδομάδα της εφαρμογής του, παρά την αραίωση των τραπεζιών με θέσεις μόνο για 15-16 άτομα, αντί των 25-30 προ πανδημίας, τα έσοδα επανήλθαν στα επίπεδα πριν από τον τρομερό εφετινό Μάρτιο.

«Είναι καλή λύση, αλλά όχι για όλους» σχολιάζει ο πρόεδρος των εστιατόρων της Μπολόνια, Βιντσέντσο Βοτέρο, «καθώς ο τομέας της εστίασης έχει τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News