219
Ποδηλάτες στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης την προηγούμενη εβδομάδα | REUTERS/Mariana Greif

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Δεν αρκούν τα δύο μέτρα απόσταση για αθλούμενους

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 17:15
Ποδηλάτες στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης την προηγούμενη εβδομάδα
|REUTERS/Mariana Greif

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Δεν αρκούν τα δύο μέτρα απόσταση για αθλούμενους

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 17:15

Δεν είναι και πολύ καλά τα νέα μίας πανεπιστημιακής μελέτης σε Βέλγιο και Ολλανδία για όσους κάνουν τζόγκινγκ ή ποδηλασία την εποχή του κορονοϊού.

Οι ερευνητές προειδοποιούν τους αθλούμενους ότι η απόσταση των δύο μέτρων όταν τρέχουμε ή κάνουμε ποδήλατο δεν παρέχει επαρκή προστασία για την μόλυνση από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βέλγος καθηγητής αεροδυναμικής Μπερτ Μπλόκεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής σχετικής μελέτης στα πανεπιστήμια του Λέουβεν (Βέλγιο) και του Αϊντχόφεν (Ολλανδία), είπε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο ότι η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι  αρκετή αν βρισκόμαστε στο ρεύμα του αέρα ενός άλλου ατόμου.

«Οταν κάνετε τζόγκινγκ και εκπνέετε, τα σταγονίδια της εκπνοής είναι τόσο ελαφριά που δεν κινούνται μαζί σας. Μένουν πίσω από εσάς στο “σύννεφο” του αέρα και χρειάζονται κάποιο χρόνο για να πέσουν στο έδαφος», εξήγησε ο Μπλόκεν.

«Αν περπατάω τώρα από πίσω σας, τότε δεν είναι αρκετός ο χρόνος να πέσουν και επομένως κινούμαι κατευθείαν προς αυτό το σύννεφο. Το μήκος του ρεύματος του αέρα που δημιουργείται από κάποιον, ο οποίος κάνει τζόγκινγκ ή ποδήλατο, εξαρτάται από το μέγεθος του σώματος και φτάνει έως 20 και 25 μέτρα».

Για αυτό και ο καθηγητής Μπλόκεν συνιστά όταν αθλούμαστε να προσέχουμε οπωσδήποτε οι αποστάσεις να είναι μεγαλύτερες.

Η απόσταση των δύο μέτρων στην περίπτωση που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ είναι πάντως επαρκής, σύμφωνα με τον ίδιο.